ندای لرستان

آخرين مطالب

تیغ هوش مصنوعی بر مشاغل کشور اقتصادي

تیغ هوش مصنوعی بر مشاغل کشور
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - خراسان /تازه ترین برآوردهای بین المللی از روندهای بازار کار کشور نشان می دهد که تا کمتر از یک دهه آینده، 25 درصد مشاغل کشور در معرض جایگزینی با هوش مصنوعی قرار دارند و ایران نیاز به سرمایه گذاری حداقل 10 میلیارد دلاری در این زمینه دارد.
 برآوردهای بین المللی از وضعیت تطبیق اقتصاد ایران با تحولات دنیای دیجیتال حاکی از این است که در کشور ما، پتانسیل بالایی برای بهره گیری از هوش مصنوعی در اقتصاد وجود دارد. طبق این یافته ها، انتظار می رود تا کمتر از یک دهه آینده، یک چهارم مشاغل موجود در کشور دستخوش تغییر شوند. نکته قابل توجه این جاست که در بین حوزه های در معرض تغییر، نفت و گاز و خودرو قرار دارند که اتفاقاً در آن ها شاهد حضور بزرگ ترین شرکت های کشور هستیم.
مکانیزاسیون، موضوعی است که احتمالاً آن را با حوزه های کشاورزی و صنعتی می شناسیم. با این حال دامنه کاربرد این عبارت در سال های اخیر با مطرح شدن موضوعی به نام «یادگیری ماشین و یادگیری عمیق» متحول شده و این پدیده می رود تا تغییرات بزرگی در بازار کار رقم بزند. به عبارت دیگر اگر چه زمانی دستگاه های اتوماسیون، با برنامه ریزی قبلی کارهای ثابت را انجام می دادند، اما اتوماسیون به مدد فناوری هوش مصنوعی هم اینک با به کارگیری بازخورد داده ها در حین اجرای عملیات ماشینی، دایم در مسیر یادگیری قرار گرفته و همین موضوع موجب شده تا عرصه بر مشاغل بسیاری در آینده ای نه چندان دور تنگ شود.
مشاغل در سطح جهانی چقدر تغییر خواهند کرد؟
پیشتر گزارش 22 دی ماه همین صفحه نشان می داد که تا 5 سال آینده بازار کار جهانی در آستانه تحولی قابل توجه قرار گرفته است. بر این اساس، به طور کلی رسته هایی از جمله خدمات مالی و بازار سرمایه، خدمات اطلاعات و فناوری، رسانه و نشر، از جمله مواردی هستند که در سطح بین المللی پیش بینی می شود با موج های قوی تر تغییرات اتوماسیونی مواجه شوند. از سوی دیگر کشاورزی، تولید کالاهای مصرفی و همچنین مهندسی ساخت و ساز از جمله رسته هایی به شمار می روند که کمتر در معرض اتوماسیون شدن قرار می گیرند. (در نمودار به نقل از گزارش «مشاغل آینده» مجمع جهانی اقتصاد در سال 2023، احتمال بروز 4 اتفاق برای رسته های منتخب شغلی از جمله احتمال قرار گرفتن در معرض اتوماسیون (آبی کمرنگ)، احتمال ارتقای بهره وری نیروی کار (آبی با شدت رنگ میانه)، احتمال پایین تاثیرپذیری از هوش مصنوعی (آبی پررنگ) و احتمال تقریباً صفر تاثیرپذیری از هوش مصنوعی (سیاه) را نشان می دهد.)

پتانسیل بالای ایران در حوزه بهره گیری از هوش مصنوعی در مشاغل
با این اوصاف، گزارش 2024 صندوق بین المللی پول با عنوان «هوش مصنوعی و آینده کار» نشان می دهد که ایران در دسته بندی اقتصادهای نوظهور، دارای پتانسیل بالایی برای بهره گیری از هوش مصنوعی است.
امیرعباس محمدی کوشکی کارشناس کمیته نوآوری سازمان ملل متحد در این باره می گوید: در گزارش مذکور ایران در دسته بندی های انجام شده، جزو اقتصادهای نوظهور قرار گرفته است. این اقتصادها به طور میانگین نرخ رشد سالانه 3.5 درصدی را تجربه کرده اند که بخشی از آن با پذیرش فناوری های جدید از جمله هوش مصنوعی بوده است.
با این اوصاف، در شرایطی که میانگین امتیاز اقتصادهای نوظهور در شاخص آمادگی دیجیتال 52 از 100 بوده، امتیاز ایران در این زمینه 48 از 100 برآورد می شود که نشان دهنده پتانسیل بالای ایران در بهره گیری از هوش مصنوعی در بین اقتصادهای نوظهور است.
یک چهارم مشاغل کشور در معرض تهدید هوش مصنوعی؛ به چقدر سرمایه گذاری نیاز داریم؟
این گزارش برآورد قابل توجهی از اتکای بازار کار کشور به فناوری های جدید دارد و حاکی از آن است که در حال حاضر 25 درصد از مشاغل موجود در ایران در معرض اتوماسیون و جایگزینی با هوش مصنوعی قرار دارند. این گزارش برآورد می کند در شرایطی که میانگین سرمایه گذاری در فناوری هوش مصنوعی در حدود 5 درصد تولید ناخالص داخلی است، در ایران نیاز به سرمایه گذاری حداقل 10 میلیارد دلاری در زیرساخت های دیجیتال تا سال 2035 وجود دارد.
برآورد رشد بهره وری در برخی رسته های صنعتی
سرپرست تیم اختراعات و نوآوری ایران با تاکید بر این که ایران، به‌عنوان یک اقتصاد نوظهور، پتانسیل بالایی برای بهره‌گیری از هوش مصنوعی دارد، در گفت وگو با ایسنا خاطرنشان می کند: با این‌حال، چالش‌هایی مانند نابرابری دیجیتال، کمبود مهارت‌های پیشرفته نیروی کار و ضعف در زیرساخت‌ها و قوانین مرتبط، مانع بهره‌برداری کامل از این فناوری شده است.
وی با اشاره به فرصت ها و چالش های هوش مصنوعی در ایران می گوید: در صنعت نفت و گاز، هوش مصنوعی می‌تواند هزینه‌های تولید را تا 15 درصد کاهش و بهره‌وری را تا 20 درصد افزایش دهد. کشاورزی هوشمند نیز می‌تواند بهره‌وری محصولات را تا 30 درصد افزایش دهد و منابع آبی را بهینه کند.همچنین، توسعه فناوری اطلاعات در ایران می‌تواند تا سال 2030، دو میلیون شغل جدید ایجاد کند. این فرصت‌ها در حوزه‌هایی مانند تحلیل داده، برنامه‌نویسی و امنیت سایبری بیشترین تاثیر را خواهند داشت.
وی ادامه داد: در زمینه چالش‌ها نیز بر اساس گزارش صندوق بین‌المللی پول، 21 درصد جمعیت ایران همچنان به اینترنت پرسرعت دسترسی ندارند. این نابرابری دیجیتال به‌ویژه در مناطق روستایی و محروم شدیدتر است. همچنین، تنها 30 درصد از نیروی کار ایران دارای مهارت‌های پیشرفته دیجیتال هستند. نبود چارچوب‌های قانونی مناسب برای مدیریت تاثیرات اجتماعی هوش مصنوعی نیز از چالش‌های مهم است.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1005804/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استراتژی مواجهه با ترامپ

سرمقاله جمهوری اسلامی/ سیاست خارجی از تئوری تا تجربه-2

سرمقاله همشهری/ حماس؛ پیروز میدان نبرد فاتح عرصه اخلاق

سرمقاله شرق/ لزوم شناخت ترامپ

سرمقاله ابتکار/ گفتمان وفاق؛ بایدها و نبایدها

خداحافظی همزمان با کارت سوخت و بنزین 1500 تومانی؟

روند کاهشی واردات شکر به کشور؛ قیمت شکر به زیر نرخ مصوب رسید

مدیر گروه اقتصاد پژوهشگاه نیرو: تمرکز بیش از حد روی انرژی‌های تجدید‌پذیر، هدایت غلط عامدانه است

مشاور رئیس اتاق بازرگانی تهران: بخاطر قطعی برق و گاز، عذرخواهی از مردم کافی نیست

متن طرح تفکیک وزارت راه و شهرسازی منتشر شد

صعود قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار وارد کانال 82 هزار تومان شد

رشد 2 هزار واحدی شاخص کل بورس

احتمال افزایش 100 هزار تومانی یارانه در 1404

بازار اجاره مسکن در تهران؛ آرامش از دست‌رفته مستاجران

آماده‌باش 13 اکیپ راه در الیگودرز/ گردنه‌های برفی باز است

صبح برفی روستای شاه نظر میریان کوهدشت+فیلم

چرا بعضی‌ پدر مادرها یکی از فرزندانشان را بیشتر از بقیه دوست دارند؟

شهیدان، جان خود را در راه اعتلای اسلام و خدمت به مردم فدا کردند

دیدار مهندس اکبر بهنام جو، استاندار قم با خانواده شهید حسن افشار

امضای تفاهم‌نامه بین بنیاد شهید و اداره ورزش و جوانان چابهار

کردستان قهرمان لیگ برتر مسابقات گلبال و شنای کشور شد

کانون‌هایی جهت تداوم و اثربخشی مسیر تربیتی ایجاد شود

آقای مطهری! فریب جریان تحریف را درباره مذاکره نخورید

سرمقاله کیهان/ شکست آمریکا در توافق با حماس!؟

کیهان نوشت: فساد هنگفت کرسنت و هزینه گزاف حمایت از متهمان

سرمقاله جام جم/ ترامپ‌‌؛ آشوب‌سازی‌ با شعار «نخست، آمریکا»

فرصت‌ داووس برای ایران

سیمان در افغانستان علیه ایران سد می‌شود؟

نهضت ملی مسکن؛ وعده‌ها در سایه اقساط سنگین

بازار طلای جهانی از آمدن ترامپ شوکه شد!

کاروان شادی فجر مهمان شهرهای لرستان می‌شود

زمان قطعی برق خرم آباد امروز سه شنبه 2 بهمن (خاموشی برق)

زمینه گسترش معروفات در جامعه فراهم شود

حادثه برای عوامل راهداری لرستان ختم به خیر شد

گردنه "گله بادوش" الیگودرز بسته شد

کیهان: وظیفه دولت حل مشکلات است نه تکرار آن

سرمقاله اعتماد/ نقد اندیشه سیاسی آقای مصباح- 9

سرمقاله ایران/ ایران و آمریکا از تعامل گزینشی خارج شوند

نماینده کارگران: دولت مانع اجرای قانون در مورد دستمزدها است

عقب‌نشینی 6 روزه بورس

رییس مشاوران املاک: اپلیکیشن‌های اینترنتی در بازار مسکن قیمت سازی می‌کنند

رشد 33 درصدی پرداخت «وام ازدواج» در سال جاری

مدیر عامل سابق سازمان بنادر: استعفا ندادم، به تصمیم وزیر راه احترام گذاشتم

گردنه «گله بادوش» الیگودرز بسته شد

تصاویری زیبا از بارش برف در الیگودرز +فیلم

سد‌های لرستان آب در بساط ندارند/ زنگ خطر تنش آبی در دیار آبشار‌ها

ردِ تخریبِ گردشگران بر تنِ طبیعت لرستان

اینفوگرافی/ فواید جالب در آغوش‌گرفتن به بهانه روز جهانی آغوش

سرمقاله هم میهن/ پرونده‌های باز

نماینده کارگران: زندگی در تهران با حقوق زیر 30 میلیون ممکن نیست