ندای لرستان

آخرين مطالب

مردم و «بیم‌ و امیدِ» مذاکرات سیاسی

مردم و «بیم‌ و امیدِ» مذاکرات
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
«بیم‌وامید» موقعیتی است که این روزها مردم در آن به سر می‌برند. مردمی که از به نتیجه ‌رسیدن برجام ناامید شدند، اما اکنون با اشتیاق، ناظر دور جدیدی از رفع تنش‌ها به شکل مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا هستند. مذاکراتی که می‌تواند بخشی از چالش‌های امروز جامعه ایران را برطرف سازد.
بازار
جامعه‌شناسان و سیاستمداران در چند سال گذشته بارها و بارها موقعیت اجتماعی ایران را پرتنش خوانده و خواسته‌اند راهی برای برطرف شدن چالش‌های اقتصادی، سیاسی، آسیب‌های اجتماعی و فرهنگی برداشته شود. از سوی دیگر مجمع جهانی اقتصاد در بیستمین نسخه از گزارش سالانه خود، ریسک‌های جهانی 2025 را خطری جدی برای کشورها، بخش خصوصی و جامعه مدنی می‌داند که تنها راه عبور از این توفان جهانی، همکاری چندجانبه، تصمیم‌گیری بر پایه علم، تقویت نهادهای بین‌المللی و تقویت اعتماد عمومی است. اکنون که دور جدیدی از مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا ایجاد شده بار دیگر امیدواری برای رفع این چالش‌ها ایجاد شده است. حال باید دید روند مذاکرات چگونه پیش می‌رود و نتیجه این تعاملات چگونه می‌تواند در جامعه بازتاب پیدا کند.هنوز یک سال از صحبت‌های محمد فاضلی، جامعه‌شناس نگذشته که شرایط جامعه را این‌گونه ارزیابی کرده بود: «میزان انباشت مسائل ایران به حدی است که چشم‌انداز روشنی برای سیاست و اقتصاد یک یا دو دهه آینده کشور، به سختی متصور است. ایران در چاله‌های عظیمی‌(کاهش زیست‌پذیری محیط‌زیستی، تحریم، ‌عقب‌ماندگی اقتصادی نسبت به رقبای منطقه‌ای، حذف نسبی از روابط تجاری در دنیا و‌...) افتاده است که به راحتی نمی‌توان از آنها خارج شد. ایران «جامعه مسائل حل‌نشده» شده است. 
بسیاری از پژوهشگران و جامعه‌شناسان بر این باورند که یکی از ضرورت‌ها برای رفع مشکلات اجتماعی ترمیم مسائل اقتصادی و همچنین ارتباط و تعامل با جامعه‌ بین‌المللی به دور از تحریم‌هاست. حال باید دید که مذاکرات می‌تواند در این زمینه موثر واقع شود؟ چراکه در دوره ریاست‌جمهوری حسن روحانی و پس از مذاکرات، مردم به‌شدت امیدوار شده بودند که برخی از این مشکلات با سرمایه‌گذاری‌های کلان بین‌المللی حل شود، اما بعد از آن روند به سمت و سویی کشیده شد که برجام بی‌نتیجه ماند و گشایش موقت در جامعه به بن‌بست خورد. آیا امروز همچون گذشته مردم می‌توانند به مذاکرات امیدوار باشند؟
این مذاکرات با برجام متفاوت است
حمیدرضا جلایی‌پور، استادیار گروه جامعه‌شناسی دانشگاه تهران و چهره شناخته‌شده اصلاح‌طلبان در این زمینه به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: «سوال کردید که مردم امیدوارند؟ خب مذاکره تازه شروع شده و این نخستین دور مذاکرات هست هنوز چیزی روشن نشده. بنابراین اگر مذاکرات جلو برود و کمی نتایج معلوم بشود می‌توان در آن صورت اظهارنظر کرد. البته حتی مذاکره هم جلو برود آن وقت ما نظر مردم را نداریم. برای دانستن نظر مردم به پیمایش و نظرسنجی نیاز داریم.» 
او اما در این باره توضیح بیشتری می‌دهد: «هم اکنون چیزی که می‌شود ‌گفت این است که بعد از چند ماه هارت و ‌پورت مخالفان ایران، جمهوری اسلامی عزتمندانه دارد از «مکانیزم مذاکره و دیپلماسی» در عمان استفاده می‌کند. این کار خیلی ارزشمند است، چون «مذاکره و دیپلماسی» مثل قدرت نظامی و مثل قدرت اقتصادی از ابزارهای دفاع از منافع ملی کشور است.» او اعتقاد دارد که «فعلا جمهوری اسلامی در حال مذاکره است باید با ذهن باز ببینیم فرآیند مذاکره به کجا می‌رسد.» او درباره امیدواری مردم در زمان برجام می‌گوید: «سوال کردید زمان روحانی، مردم در مذاکره برجام به‌شدت امیدوار بودند. بله واقعا مردم امیدوار بودند. 
اما در دور قبل همین ترامپ در ضدیت با اوباما از برجام یک طرفه خارج شد، اما هم اکنون ترامپ هم برای مذاکره آماده شده است. این فرآیند علی‌الاصول مثبت است. در آن زمان وقتی برجام به نتیجه رسید بخشی از حاکمیت با برجام همراهی نکرد و نشد ایران وارد فعالیت اقتصادی با جهان بشود و بعد از خروج ترامپ از برجام تحریم‌ها تشدید شد و امید مردم نپایید.» او شرایط امروز را متفاوت با زمان برجام ارزیابی می‌کند: «اول اینکه همه بخش‌های حکومت با انجام مذاکره موافق‌اند. دوم اینکه نظام سیاسی کشور دارد از فعالیت اقتصادی و سرمایه‌گذاری خارجی حتی با آمریکا دفاع می‌کند. این دو تفاوت و تغییر خیلی مهم است.» او تاکید می‌کند: «روشن است که دولت هم این‌بار دارد کار درستی می‌کند. چون تحریم‌ها باید رفع یا محدود بشود. ایران باید بتواند تورم دو‌رقمی را مهار کند و در سرمایه‌گذاری در زیربناها کار کند. ایران دارد از طریق ترکیه از طریق کریدورها و هاب گازی دور زده می‌شود؛ این یک زیان راهبردی علیه مصالح کشور است. در صورتی که لازم است ایران «هاب کریدورها و گاز» منطقه بشود.» او با بیان اینکه امروز ما می‌توانیم به دلایل فوق از دیپلماسی مذاکره عمان دفاع کنیم. البته به نتیجه رسیدن در این کار سختی‌های زیادی وجود دارد و موانع زیاد است و ترامپ هم قابل اعتماد نیست، اما کار ایران در انجام مذاکره کار درستی است و من ناامید نیستم.»

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1019386/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پاسخ «کیهان» به منتقدانش: رونق کاسبی‌شان در نابودی معیشت مردم است

سرمقاله ایران/ رویکرد معرفی فرهنگ و تمدن ایران در گام‌های دیپلماسی

استقبال شیخ‌نشین‌ها از مذاکرات

سرمقاله کیهان/ کنوانسیون‌های دوقلوی خطرساز

گرانی قیمت در بازار میوه‌های نوبرانه و فصلی

بیت‌کوین به سمت 100 هزار دلار می‌رود

بهترین جاروهای رباتیک سال؛ نگاهی به مدل‌های جدید Roborock

افزایش 23 درصدی اجاره‌بها در لرستان

بودجه شهرداری‌های لرستان معادل یک نهاد در استان هم‌جوار

آب‌رسانی سپاه به 250 روستای لرستان/ آمادگی کمک به شهرداری

خرم آباد خواهر خوانده لیدا شد!

سامانه تخصصی «بشری» ویژه تشکل‌های شاهد و ایثارگر به بهره‌برداری رسید

سرمقاله اعتماد/ الزامات شعار سال-3

کیهان: مذاکرات عملیات فریب ترامپ است

طلای جهانی اندکی ارزان شد

ناترازی انرژی، ترمز تولید خودرو را کشید

بخش کشاورزی معاف از پرداخت هرگونه مالیات

بازدید رئیس کل بیمه مرکزی از بیمه دی کرمانشاه/ تأکید بر توسعه خدمات بیمه‌ای در منطقه

هدف گذاری بیمه دی برای جهش بزرگ در سال 1404

سرمقاله سازندگی/ تخریب هاشمی؟

ترامپ اهل معامله است نه تعهد

«نوسانات ساختگی»؛ واکنش «کیهان» به کاهش قیمت دلار پس از مذاکرات

سرمقاله هم میهن/ آنان که شنبه‌شب نخوابیدند

خلف وعده دولت درباره سود بازرگانی خودرو؛ تثبیت عوارض100 درصدی

استفاده از سود سهام عدالت برای پروژه‌های نیمه‌تمام استان‌ها

اکتشاف مهم باستانی در ایران | شواهد سکونت انسان اولیه در لرستان یافت شد

مناسبت روز/ دوشنبه، 25 فروردین‌ماه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مذاکرات عمان و گامی مهم به سمت تصمیم‌گیری‌های حیاتی

پیش‌بینی طلای 3500 دلاری تا پایان سال 2025

هشدار سطح نارنجی هواشناسی در لرستان صادر شد

«شوق زندگی»، ثمره هم‌دلی دستگاه قضا و شهرداری در خرم‌آباد

آروزی خانه دار شدن معلمان و فرهنگیان بازنشسته بالاخره برآورده شد

هرگونه کوتاهی در ماموریت‌های شهرداری جبران‌ناپذیر است

جهانی شدن دره خرم‌آباد مستلزم اجرای پروژه‌های هوشمند است

نخستین جلسه شورای مدیران مدیران بنیاد گیلان برگزار شد

سرمقاله خراسان/ عطار، فراتر از مرزهای فرهنگی

زمان واریز اعتبار کالابرگ دهک‌های 4 تا 7 اعلام شد

اتصال حدود 115 هزار مشاور املاک به سامانه کاتب

سیمین سرلک؛ بانوی فرهنگ، مهر و موسیقی الیگودرز

اولین واکنش ترامپ به مذاکرات مسقط (زیرنویس فارسی)

ترامپ رفع تحریم‌های اولیه را روی میز تهران می‌گذارد؟

اقتصاد در انتظار توافق

نرخ افزایش اجاره بها استانی شد

30 پروژه «پیشران» عمرانی و اقتصادی برای مرکز لرستان مصوب شد

برخورد جدی با نانوایی‌های متخلف در خرم‌آباد

ماجرای برکناری کم‌سابقه ژنرال شماره دو ارتش چین

بهشتی‌پور: تضمین توافق «اقدام برابر اقدام» است

جنگ با رنگ پاک نمی‌شود

استاد دانشگاه فردوسی مطرح کرد: نقطه تعادل بازی آمریکا و ایران

تعیین سرنوشت FATF در ایستگاه پایانی