ندای لرستان

آخرين مطالب

دیپلمات پیشین: توافق موقت ممکن است در دستور کار باشد سیاسی

دیپلمات پیشین: توافق موقت ممکن است در دستور کار باشد
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
کوروش احمدی، دیپلمات پیشین در پاسخ به سوال «اعتماد» در باب پیش‌بینی سناریوهای احتمالی راجع به آینده رایزنی‌های میان تهران و واشنگتن گفت: جلسه روز شنبه در مسقط و دیدار نمایندگان ارشد ایران و امریکا در واقع مقدمه‌ای بود برای تدارک رایزنی‌های تهران و واشنگتن در دوره بعد از این جلسه.
به باور احمدی این جلسه را می‌توان به عنوان نخستین نشست از یک فرآیند نسبتا طولانی، حداقل چند ماهه، تلقی کرد.
به عبارتی، ما یک روند مذاکراتی در پیش داریم و جلسه شنبه، جلسه‌ای برای تدارک این روند بود. در این نوع نشست‌ها و معمولا در آغاز پروسه‌های مذاکراتی، برای رسیدن به یک توافق مکتوب، رئوس مطالب و موضوعاتی که قرار است مورد بحث قرار بگیرد، مشخص می‌شود. همچنین نحوه کار، فرمت جلسات و زمان‌بندی آنها نیز مشخص می‌گردد.
به عبارت دیگر، باید مشخص شود که جلسات آینده در کجا و در چه سطوحی و با حضور چه طرف‌هایی برگزار خواهد شد. برای مثال، آیا جلسات بعدی در سطح دیگری مثلا در سطح مدیران میانی برگزار خواهد شد یا همچنان وزیر امور خارجه ما و نماینده ترامپ حضور خواهند داشت.
احمدی در ادامه به «اعتماد» گفت: بنابراین، مسائل عمومی، خطوط اصلی و محورهای مباحث و ابعاد لجستیکی و تشریفاتی این موضوعات بخش عمده وقت طرفین را در جلسه مقدماتی می‌گیرد؛ این امر به ویژه باتوجه به تلاش ایران برای اجتناب از مذاکره مستقیم و گفت‌وگوی رو در رو از اهمیت و حساسیت بیشتری هم برخوردار است. لذا بعید می‌دانم در جلسه ابتدایی بحث محتوایی چندانی شکل گرفته باشد.
این دیپلمات کشورمان در ادامه گفت‌وگویش با «اعتماد» تاکید کرد که موضوعات مورد مذاکره بسیار امر مهمی است، واقعیت این است که ترامپ در اظهارات شفاهی‌اش از همان آغاز کارش در کاخ سفید، تنها بر مساله هسته‌ای ایران تاکید کرده و فقط بر اینکه ایران نباید سلاح اتمی داشته باشد، متمرکز بوده است. در دستورالعمل شش فوریه رییس‌جمهور امریکا نیز تاکید بر مخالفت با مسلح شدن ایران به سلاح هسته‌ای است. در این دستورالعمل همچنین از اینکه ایران نباید موشک‌های بالستیک قاره‌پیما داشته باشد نیز سخن رفته است. البته ادعاهای همیشگی امریکا در مورد اقدامات به اصطلاح بی‌ثباتی ساز در منطقه و توسعه برنامه موشکی هم به ‌طور کلی در این دستورالعمل مطرح شده که همان مطالب کلی همیشگی است و از آنها به عنوان خط قرمز سخن نرفته است. از همین رو برداشت من این است که مساله اصلی در مذاکرات، موضوع هسته‌ای خواهد بود و سایر موضوعات مانند مسائل موشکی و منطقه‌ای به احتمال زیاد برای دولت ترامپ از اولویت بالایی برخوردار نیستند. این دیپلمات پیشین کشورمان در ادامه تاکید کرد که دلیل کاهش اهمیت مسائل منطقه در مذاکره با ایران می‌تواند کاهش شدت و حدت مسائل منطقه‌ای به دلیل تحولات اخیر در خاورمیانه و تضعیف متحدین منطقه‌ای ایران باشد. در مورد برنامه موشکی نیز ترامپ در اظهارات شفاهی خود به آن نپرداخته و همان‌طور که گفتم تاکید سند 6 فوریه نیز بر جلوگیری از مسلح شدن ایران به موشک‌های بالستیک قاره‌پیما است که البته هیچ‌وقت مد‌نظر ایران نیز نبوده است. لازم به ذکر است که منظور از موشک‌های بالستیک قاره‌پیما موشک‌هایی است که آن سوی اقیانوس اطلس و امریکا را نیز در برد خود دارند.
به باور احمدی در حوزه موشکی یک موضوع که ممکن است مورد توجه طرف مقابل باشد، موضوع صدور تکنولوژی موشکی توسط ایران است. در رابطه با این موضوع در چارچوب رژیم کنترل تکنولوژی موشکی MTCR حدود 40 کشور اقدام به تنظیم مقرراتی کرده‌اند که البته برای کشورهای دیگر الزام‌آور نیست، اما این مقررات عملا به مبنایی برای این قبیل مباحث تبدیل شده است. مذاکره احتمالی در این رابطه نیز ممکن است به خاطر ادعاهایی مبنی بر انتقال تکنولوژی ساخت موشک به گروه‌هایی در منطقه باشد.
احمدی در پاسخ به دیگر سوال «اعتماد» درباره احتمال تمایل تهران به تحقق یک توافق موقت گفت: توافق موقت مسبوق به سابقه است و تجربه آن به مذاکرات منتهی به برجام در پاییز سال 1393 برمی‌گردد. در آن زمان، توافق موقتی حاصل شد تا طرفین فرصتی داشته باشند برای مذاکره بلندمدت‌تر و رسیدن به یک توافق جامع.
به باور احمدی این امکان وجود دارد که دوباره چنین توافقی مدنظر قرار بگیرد. یک احتمال می‌تواند این باشد که مثلا ایران ادامه غنی‌سازی 60درصدی را متوقف کند و در ازای آن امریکا بپذیرد که امتیازاتی در ارتباط با کاهش تحریم‌ها بدهند. اما مشکل اینجاست که ما با کسی مثل ترامپ مواجه هستیم. او شخصیتی دارد عجول و می‌خواهد کارها سریع‌تر پیش برود. در این رابطه ادعای فرصت دو ماهه‌ای که به ایران داده شده نیز مطرح است که البته نمی‌دانم چقدر صحت دارد. اگر این ادعا درست باشد، ممکن است امریکایی‌ها با توافق موقت موافق نباشند.
احمدی در ادامه به «اعتماد» گفت: دومین مانع، پنجره زمانی مرتبط با مکانیسم ماشه است. این مکانیسم به‌گونه‌ای تنظیم شده که دو ماه و پنج روز قبل از سررسید آن در تاریخ 26 مهر باید فرآیندش کلید بخورد. البته در این مورد نیز اگر اراده لازم وجود داشته باشد همیشه راهی می‌تواند وجود داشته باشد. مثلا شاید اگر طرف‌ها تفاهم داشته و احساس کنند که کار پیشرفت خوبی داشته و به مدت زمان بیشتری نیاز دارند، در آن صورت ضرب‌الاجل 26مهر برای مکانیسم ماشه می‌تواند دو تا سه ماه دیگر تمدید شود. این دیپلمات پیشین در ادامه خاطرنشان کرد: این موضوع به اراده سیاسی طرفین بستگی دارد و ممکن است با قطعنامه‌ای در شورای امنیت بازه زمانی فعال شدن این مکانیسم در قطعنامه 2231 تمدید شود،ضمن اینکه اگر توافقی حاصل نشود فعال شدن این مکانیسم قطعی است. به هر حال، باید به این نکته توجه کرد که آیا طولانی شدن رایزنی‌ها برای ایران مفید است یا خیر. به اعتقاد من، این وضعیت برای ایران مفید نیست، زیرا ایران تحت تحریم‌ها آسیب می‌بیند و باید هر چه سریع‌تر مساله محدودیت‌های اقتصادی علیه ایران حل شود. امریکایی‌ها در شرایط کنونی هزینه‌ای از این محل متحمل نمی‌شوند، زیرا این ایران است که هدف تحریم‌های امریکا قرار دارد و تحت فشار است. بنابراین، فکر می‌کنم ایران باید خواستار تسریع فرآیند رایزنی‌ها باشد تا بتواند هر چه سریع‌تر از مشکلات تحریمی رهایی یابد.
احمدی در پاسخ به دیگر سوال «اعتماد» مبنی بر مخالفت احتمالی واشنگتن با پیشنهاد احتمالی توافق موقت توسط تهران، گفت: اگر اراده سیاسی برای حل مساله در طرفین شکل گرفته باشد و هر دو طرف واقعا به دنبال راه‌حل باشند، می‌توانند هر مساله‌ای را پشت میز مذاکره بررسی کرده و حل کنند یا از شدت آن بکاهند. فاکتورهای متعددی در این فرآیند نقش دارند. می‌توان امتیازاتی را در یک حوزه داد و در حوزه‌ای دیگر امتیازاتی را دریافت کرد. در هر صورت، این امکان وجود دارد که از طریق مذاکره هر مساله‌ای را حل کرد. به باور احمدی جزییات مهم است و تمرکز بر جزییات مشخص می‌کند که کار چگونه پیش خواهد رفت. به عبارت دیگر مادام که طرفین وارد جزییات نشده‌اند، مشکل می‌توان گفت که آیا شانسی برای موفقیت وجود دارد یا خیر. در واقع، موفقیت مذاکرات به تمایل و اراده سیاسی طرفین برای حل مشکلات و توانایی آنها در مدیریت اختلافات و یافتن راه‌حل‌های مورد قبول دو طرف بستگی خواهد داشت.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1019492/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدور هشدار زرد هواشناسی در لرستان/ هواشناسی 26 فروردین

آلودگی هوا مدارس و ادارات لرستان را تعطیل کرد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

جزییات تعطیلی لرستان اعلام شد

تعطیلی مدارس و ادارات لرستان به دلیل گردوغبار

اختلافات خانوادگی به قتل انجامید/ دستگیری فرزند قاتل در خرم‌آباد

جزییات تعطیلی مدارس و ادارات لرستان فردا، سه‌شنبه

تعطیلی ادارات، مدارس و دانشگاه‌های لرستان در پی ورود گرد‌وغبار

فوری/ مدارس و ادارات این استان فردا سه‌شنبه 26 فروردین 1404 تعطیل شد

تعطیلی ادارات، مدارس و دانشگاه‌های لرستان

تقویت ریال با مذاکره

رویداد مسقط از پس ژرفای تاریخ

حرکت در مسیر عقلانیت؛ یک سال پس از وعده صادق1

دیپلمات پیشین: شرایط برای توافق ایران و آمریکا مهیاست

سخنگوی دولت اصلاحات: از ترس شکست نباید مذاکرات را متوقف کرد

خیز بن‌سلمان برای هسته‌ای شدن؟

زنی متوهم که تاثیر وحشتناکی بر ترامپ دارد

هسته سخت نظام علیه نظام؟

جدول خاموشی برق خرم آباد فردا سه شنبه 26 فروردین 1404 اعلام شد | ساعات قطعی برق لرستان سه شنبه 26 فروردین 1404 | اپلیکیشن برق من چیست؟ + لینک دانلود

پیش بینی هواشناسی لرستان فردا سه شنبه | پیش‌ بینی وضعیت آب و هوا لرستان فردا سه شنبه 26 فروردین 1404 | وضعیت آب و هوای خرم آباد فردا

درمنان: دلاورمردی‌های لرستانی‌ها در دفاع مقدس مکتوب شود

جزئیات جنایت هولناک در لرستان/ قتل فجیع پدر به دست پسرش

دندان‌ انسان برای اولین بار در آزمایشگاه رشد داده شد

این 3 استان سه‌شنبه تعطیل است

تعطیلی ادارات، مدارس و دانشگاه‌ها در لرستان

آلودگی هوا مدارس و ادارات لرستان را تعطیل کرد

ایلام تعطیل شد

خط تخریب مذاکرات از تهران تا واشنگتن

اولین یارانه نقدی 1404 واریز شد

پیش بینی قیمت طلا و سکه 26 فروردین 1404

ملاک دهک بندی خانوارها چیست؟

20 بخشدار جدید در لرستان منصوب شد

4 معاون جدید در فرمانداری‌های لرستان منصوب شدند

جابه‌جایی بیش از یک میلیون تن کالا از بروجرد

20 حکم ‌مدیریتی جدید استاندار لرستان در 5 شهرستان

تصویب 1500 میلیارد برای طرح‌های آبی بخش کشاورزی لرستان

نمایشگاه تخصصی پوستر و گرافیک در بروجرد برپا شد

کاهش 28 درصدی آب مخازن سد‌های لرستان

آغاز عملیات ساخت مسجد اهل بیت اطهار در خرم آباد

دلواپسان صلح از مجلس تا ایتا

اولین فرصت رفع تمام تحریم‌ها

منتقد مؤمن، روشنفکر اخلاق‌گرا

طبل میان‌تهی مخالفان مذاکره

آیین‌نامه ایجاد بازار مبادله آب‌های نامتعارف دربورس ابلاغ شد

سامرز: ترامپ اقتصاد آمریکا را به سمت پرتگاه می‌برد

پیش بینی قیمت دلار 26 فروردین 1404

بیت کوین 84 هزار دلاری همچنان پیشنهاد مایکل سیلور در شرایط بحرانی

توصیفیان: سند راهبردی توسعه لرستان جهش تولید را به همراه دارد

سردار الهی: باند سارقان مسلح در دورود منهدم شد

اختراع سیستم ساکشن بالگرد اورژانس در لرستان

اردوی جهادی پزشکی در بیرانشهر