ندای لرستان

آخرين مطالب

سرمقاله هم میهن/ پاشنه آشیل کشور سیاسی

سرمقاله هم میهن/ پاشنه آشیل کشور
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - هم میهن / «پاشنه آشیل کشور» عنوان یادداشت روز در روزنامه هم میهن است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اتفاقاتی که در رسانه رسمی کشور و در روزهای اخیر رخ داد، به گونه‌ای بود که همگان را متوجه خطر این گونه برنامه‌ها برای امنیت ملی و ثبات اجتماعی کشور کرد، و حجت بر دست‌اندرکاران کشور تمام شد که در این مورد باید کاری کنند. این وضعیت ریشه در سیاست انحصار رسانه‌ای داشته که به دلایل گوناگون اکنون اجرای آن سیاست انحصار ممکن نیست.
از دهه 60 انحصار رسانه رکن رکین نظام اطلاع‌رسانی بود و به نوعی اعتیادآور هم شده بود. ساختاری که در واقع با واکر و عصا راه می‌رفت ولی چون اجازه نمی‌دادند هیچ رقیبی داشته باشد همیشه به عنوان اولین نفر از خط پایان رد می‌شد و مدال طلا را بر سینه خود آویزان می‌کرد؛ حالا چند سالی است که نه‌تنها توان خود را در حذف هر گونه رقیب از دست داده، بلکه رقبای سرسخت و تازه‌نفس هم به میدان آمده و این رسانه را از دور رقابت خارج کرده‌اند.
بازار
مدافعان این ساختار از ابتدای دهه 70 که تعدادی روزنامه مستقل آمد عزا گرفتند و آغاز به مسئله‌سازی برای آنها کردند. سپس ماهواره آمد. 30 سال پیش در سال 1374 در همین روزها قانون منع استفاده از ماهواره اعلام و اجرایی شد بلافاصله وزیر کشور اعلام کرد: «90 درصد از دارندگان آنتن‌های ماهواره‌ای اقدام‌ به جمع‌آوری آنتن‌ها کرده‌اند.»
فرمانده نیروی انتظامی نیز گفت: «از نیمه شب گذشته مهلت قانونی برای جمع‌آوری داوطلبانه آنتن‌های ماهواره‌ای پایان یافت.» اینها در حالی بود که مردم هنوز استقبال زیادی از ماهواره نکرده بودند چون به رسانه‌های مکتوب داخلی امید داشتند به‌ویژه پس از دوم خرداد که روند توسعه مطبوعات مستقل شتاب گرفت.
آن مطبوعات را تحمل نکردند و بهار مطبوعات را خزان کردند. روزنامه‌ها را قلع و قمع کردند به امید آن که دوباره انحصار را به صداوسیما برگردانند. این کار را با هزینه بالا و با کارگزاری افرادی چون سعید مرتضوی انجام دادند ولی خیلی خوش‌خیال بودند چون پیش از آن ماهواره‌ها از راه رسیده بودند. بنابراین تنها نتیجه‌ای که توانستند از بستن مطبوعات به دست آورند، تحریک مردم برای استفاده بیشتر از ماهواره بود.
مبارزه با ماهواره را همزمان با مبارزه علیه ویدئو از چند سال پیش از آن شروع کرده بودند و ریسیورها و دیش‌های ماهواره‌های جمع‌آوری‌شده را هم تحویل صداوسیما می‌دادند.
پس از بستن مطبوعات مردم چاره‌ای جز استفاده از ماهواره نداشتند. در نتیجه بستن مطبوعات همان، و هجوم برای استفاده از ماهواره همان. این بار بزرگترین ضربه را به نیروی انتظامی زدند. نیرویی که باید حافظ امنیت مردم باشد با راپل از ساختمان‌های شهر بالا و پایین رفت تا دیش ماهواره جمع کند و پایان آن هم شکستی فاجعه‌بار بود و امروز کسی حتی نمی‌پرسد آن قانون کجاست؟ 
هنوز در بند مبارزه علیه ماهواره بودند که اینترنت آمد. اینترنت را با محدودیت‌های فراوان و منت گذاشتن به عده‌ای معدود دادند سرعت اولیه آن در حد سرعت مورچه بود. اصلاً هم به تذکرات دیگران گوش نمی‌کردند که اینترنت سراسر زندگی را در بر خواهد گرفت.
هنوز شر اینترنت را هضم نکرده بودند که شبکه‌های اجتماعی آمدند و این یکی را دیگر نمی‌دانستند چکار کنند. بسیاری از جوانان و مردم از این مرحله به جهان دیگر وصل شدند و راه و ارتباط خود را از حکومت و ساختار جدا کردند.
هنوز ترس ناشی از ترکیب موثر اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در وجودشان غالب بود که تلفن هوشمند وارد شد و کل بساط انحصار رسانه‌ای را برچید و بازی را به‌کلی تغییر داد. از اینجا به بعد راهی دیگر جز فیلترینگ خانمان‌برانداز به ذهن‌شان نرسید؛ آن را آغاز کردند و آن اندازه ادامه می‌دهند که مردم به سوی اینترنت ایلان ماسک بروند و اینترنت داخلی و ملی هم بلاموضوع شود در واقع مردم را از کل نظام اطلاع‌رسانی داخلی بی‌نیاز می‌کنند.
اینها جماعتی هستند که از یک سوراخ بارها گزیده شده‌اند و همچنان انگشت به داخل همان سوراخ می‌کنند. به مرور وارد مرحله سیاست یکدست‌سازی شدند و شرط موفقیت خود را یکدست‌سازی ساختار رسانه‌ای دانستند و مجموعه‌ای تندرو با رویکردهای فرقه‌ای و با پوشش شیعه‌گری سلفی‌مسلک عهده‌دار امور رسانه شدند که بلای جان دین و روحانیت و انقلاب و امنیت ملی شده است.
تا توانستند بودجه ملت را روانه رسانه ملی کردند؛ به‌طوری‌که مجموع اعتبارات امسال صداوسیما به 43 هزار میلیارد تومان می‌رسد. به ازای هر ایرانی حداقل 500 هزارتومان می‌گیرند.
در این سال‌های اخیر هر چه بیشتر سقوط می‌کند پول و بودجه بیشتری را در این چاه ویل می‌ریزند، گمان می‌کنند مشکل آن فقدان بودجه است. درحالی‌که بدبختی آن همین بودجه‌های بی‌حساب و کتاب و کلان است. مثل تشنه‌ای که لب دریا نشسته و برای رفع تشنگی آب دریا را می‌نوشد.
این رسانه‌ای است که ساختاری حجیم و فربه ناکارآمد پیدا کرده و بعید است که هیچ رسانه‌ای در جهان به اندازه آنها نیرو و امکانات داشته باشد و در عین حال از نظر کارکردی و جلب مخاطب این اندازه فاجعه‌بار و ناکارآمد باشد.
نیروهای اصلی و سیاستگذار آن بعید است که کمتر از 5 درصد مردم را نمایندگی کنند. اغلب آنان سوگیری‌های لخت و آشکار سیاسی و فکری دارند و عجیب اینکه پیر و جوان، راست و چپ، اصلاح‌طلب و اصولگرا، زن و مرد همگی به ناکارآمدی و خطیر بودن وضعیت این رسانه اذعان می‌کنند.
اگر تا چند سال پیش هنوز نفس می‌کشید به دلیل ویژگی اصلی اتکایش، به انحصار بود. ولی امروز زمان بازپرداخت حساب‌های گذشته انحصاری آن است و آن انحصار به نقطه ضعفش تبدیل شده است. رویکرد روایت‌محوری و خودرستگارپنداری در آن غالب است.
مدیریت و سیاستگذار آن فاقد درکی درست از اهمیت رسانه و کارکردهای آن است. در این نگاه رسانه به مثابه بوق است. آنان به نادرست برای خود رسالتی قائل هستند که گویی ملت گمراه است و آنان کلید درهای بهشت و رستگاری را در دست دارند و باید مردم را به آنجا هدایت کنند.
آنان دنبال راهبری مردم به مقصدی خرابه و فاجعه‌بار هستند. البته این تحلیل خوشبینانه است نگاه‌های بدبینانه‌ای هم وجود دارد که فعلاً از بیانش معذوریم. هر گونه اصلاحات بنیادی و پایدار در کشور مشروط به اصلاح سیاست رسانه‌ای و به‌طور مشخص صداوسیما است.
بدون آن هر اصلاحاتی عقیم و سترون و بازگشت‌پذیر است. سیاست رسانه‌ای و به‌طور مشخص رویکرد حاکم بر صداوسیما پاشنه آشیل حکومت و کشور و وضع جاری شده است. مردم پول و بودجه آن را می‌دهند ولی سودش را مخالفان ایران می‌برند.
این کارهای صداوسیما هیچکدام اشتباه به معنای رایج آن نیست بلکه مدیران آنجا همان گونه که می‌فهمند، عمل هم می‌کنند فقط هنگامی که افتضاحش زیاد دیده می‌شود، اقدام به رفوکاری می‌کنند. به همین دلیل می‌گویند بازنشر این افتضاح، برای انتقام از موفقیت‌های صداوسیما است.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1022791/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله همشهری/ چند جمله فراتر از خطای رسانه ملی

سرمقاله شرق/ تکه‌ای ناپیدا از مردم

سرمقاله ابتکار/ چرا بهار 1400 نشد ولی امروز شاید بشود؟

سرمقاله جوان/ مذاکرات، منطق و اصول ایران

سرمقاله فرهیختگان/ برو این دام بر مرغ دگر نه

رسانه آمریکایی: جنگ با ایران گزینه نیست

شب اول فستیوال کوچه در بوشهر/ کنسرت حیدو در عرشه کشتی

چشم‌انداز روشنی برای ارتقای سینمای لرستان تدوین شود

2 معاون جدید اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران لرستان معرفی شدند

رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست کشور به لرستان سفر می‌کند

مهاجم خیبر: تیم ما بهای جوانی‌اش را می‌دهد

فرصت آزمون‌وخطا دیگر در لرستان وجود ندارد

هجوم «کرم برگ‌خوار» به قلب بلوطستان

هشدار فرماندار دورود به مدیران ادارات / برخی مدیران هدف و برنامه را تشخیص نمی دهند

سند جامع فرهنگی، اجتماعی و گردشگری؛ ضرورتی حیاتی برای توسعه متوازن در مناطق آزاد

برگزاری جشن‌های مردمی دهه کرامت در لرستان

لرستان زیر سایه غبار!

مهلت 3ماهه برای تکمیل چهارخطه بروجرد - نهاوند

سیزدهمین همایش بین‌المللی «سیره علوی» در لرستان برگزار می‌شود

مدیرکل میراث‌فرهنگی لرستان ابقاء شد

200 واحد نهضت ملی مسکن دورود تا پایان امسال تحویل متقاضیان می‌شود

سیگارهای قاچاق در الیگودرز کشف شد

قاتل و همدستش در دورود دستگیر شدند

32 متهم تحت تعقیب قضائی و انتظامی در پلدختر دستگیر شدند

جشن‌های مردمی دهه کرامت در مناطق محروم لرستان اجرا می‌شوند

لزوم تسهیل فعالیت‌های فرهنگی و گردشگری با تکیه بر نقش بخش خصوصی در کیش

روزی، مهمان محیط زیست

پیش‌بینی افزایش 2 هزار تنی تولید ماهی با توسعه چاه‌های دومنظوره

محدودیت‌های مصرف برق برای صنایع در لرستان الزامی شده است

برنامه‌های هفته معلم در لرستان باشکوه و هدفمند اجرا شوند

پایان مسابقات کشتی آزاد نونهالان لرستان با قهرمانی بروجرد

توپ در زمین امریکا افتاد

سرمقاله ایران/ از صحرای طبس تا میز مذاکرات مسقط تقاطع تاریخ و دیپلماسی

سرمقاله کیهان/ چگونگی مذاکره هوشمندانه و شرافتمندانه!

از مسکن کارگری تا بازار سرمایه؛ برنامه‌های وزارت تعاون برای نجات معیشت مردم

بزرگداشت مقام معلم باید در تراز منزلت این قشر فرهیخته برگزار شود

تعیین مهلت 3 ماهه برای از سرگیری محور چهارخطه بروجرد - نهاوند

حمله «کیهان» به «عباس عبدی»: دیوانه چو دیوانه ببیند خوشش آید!

سرمقاله آرمان ملی/ چالش‌های فنی مذاکرات مسقط

دوئل کارشناسی در مسقط

لس‌آنجلس تایمز: دولت ترامپ در مذاکره با ایران سر درگم است

سرمقاله اعتماد/ مراقب اسپویلرها باشید

پشت‌پرده شایعات فروش کارت سوخت؛ دردسر جایگاه‌داران از تبادل کارت‌ها

سایه خاموشی برق بر شبکه اینترنت

بازنگری طرح هادی 873 روستای لرستان

غریزه بقا؛ آیا کوسه‌ها در برابر انسان خوی تهاجمی دارند یا فقط از خود دفاع می‌کنند؟

جانباز 70 درصد «یوسف طالب مرندی» به همرزمان شهیدش پیوست

مادر شهیدان «غلامی» از مازندران آسمانی شد

کیهان: مذاکره نه، اگر قرار است ابزار فشار باشد

سرمقاله سازندگی/ سرچشمه توهین