ندای لرستان

آخرين مطالب

رسانه آمریکایی: جنگ با ایران گزینه نیست سیاسی

رسانه آمریکایی: جنگ با ایران گزینه نیست
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
با ازسرگیری مذاکرات هسته‌ای میان ایالات متحده و ایران، اختلافات درون دولت آمریکا درباره راهبرد مذاکره آشکار شده است. در حالی‌که برخی تندرو‌ها گزینه نظامی را ساده و مؤثر می‌دانند، کارشناسان هشدار می‌دهند که حمله به ایران نه‌تنها پرهزینه و پیچیده است، بلکه موفقیت آن در توقف دائمی برنامه هسته‌ای بعید به‌نظر می‌رسد. بهترین گزینه همچنان دستیابی به توافق دیپلماتیک است، چرا که جنگ، راه‌حلی فاجعه‌بارتر از خود بحران خواهد بود.
اسکات استرگاسیچ پژوهشگر و تحلیلگر حوزه سیاست خارجی اندیشکده دیفنس پریریتیس و سردبیر ارشد نشریه رئالیست ریویو- هیل| در حالی‌که مذاکرات میان آمریکا و ایران بر سر آینده برنامه هسته‌ای تهران بار دیگر از سر گرفته شده، نشانه‌هایی از سردرگمی در موضع‌گیری دولت دونالد ترامپ نسبت به چارچوب توافق احتمالی بروز یافته است. استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور در امور خاورمیانه، در روز‌های اخیر اظهاراتی متناقض درباره میزان سخت‌گیری آمریکا در این مذاکرات مطرح کرده است.
آیا تندرو‌ها در واشنگتن، توافق را دفن می‌کنند؟
استیو ویتکاف در گفت‌وگویی با شان هَنیتی، مجری شبکه فاکس نیوز که در تاریخ 14 آوریل پخش شد، اعلام کرد که محدودسازی سطح غنی‌سازی اورانیوم ایران به 3.67 درصد، رقمی به‌مراتب پایین‌تر از آستانه 90 درصدی موردنیاز برای تولید تسلیحات هسته‌ای از جمله گزینه‌های مطرح در دستور کار واشنگتن است. با این حال، تنها یک روز پس از این مصاحبه، او در پیامی در شبکه اجتماعی «ایکس»، لحنی به‌مراتب سخت‌گیرانه‌تر در پیش گرفت و نوشت: «ایران باید برنامه غنی‌سازی و تولید تسلیحات هسته‌ای خود را به‌طور کامل متوقف و برچیند.»
موضع نهایی‌ای که دولت ایالات متحده در قبال مذاکرات با ایران اتخاذ خواهد کرد، نقشی تعیین‌کننده در سرنوشت این گفت‌و‌گو‌ها ایفا می‌کند. در واشنگتن، طیفی از تندرو‌های سیاست خارجی، با بی‌صبری چشم‌انتظار شکست مذاکرات هستند و شکست احتمالی آن را نه تهدید، بلکه فرصتی برای پیشبرد گزینه‌های موردنظر خود می‌دانند. از نگاه این گروه، نیازی به دستیابی به توافق از مسیر دیپلماتیک وجود ندارد، چرا که به‌زعم آنان، راه‌حل جایگزینی برای مهار برنامه هسته‌ای ایران در دسترس است: «بمباران»
آن‌ها گزینه بمباران را هم ساده‌تر و هم کم‌هزینه‌تر تلقی می‌کنند. در همین راستا، لیندزی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه از ایالت کارولینای جنوبی، در اظهارنظری در ماه ژانویه، احتمال موفقیت دیپلماسی را «یک در تریلیون» عنوان کرد؛ در حالی که از منظر او، احتمال اثربخشی اقدام نظامی علیه ایران «90 درصد» است.
تام کاتن، سناتور جمهوری‌خواه از ایالت آرکانزاس، در اظهارنظری صریح، نگرانی‌ها درباره پیامد‌های یک درگیری نظامی با ایران را «هیستریک» توصیف کرد و تلاش‌ها برای هشدار نسبت به خطرات چنین گزینه‌ای را بی‌اهمیت جلوه داد. در همین حال، جان فترمن، سناتور دموکرات از ایالت پنسیلوانیا، نیز اعلام کرد که در صورت لزوم، از یک کمپین نظامی برای بمباران ایران حمایت خواهد کرد. نقطه اشتراک در این مواضع، اتکای هر دو جناح به این فرضیه است که اقدام نظامی علیه ایران می‌تواند به توقف برنامه هسته‌ای این کشور منجر شود و در عین حال، از منظر هزینه و پیامدها، قابل‌تحمل و اجرایی است.
توهم پیروزی سریع؛ ایران هدف آسانی نیست
تصور اینکه ایالات متحده بتواند با اتکا به قدرت نظامی برتر خود به‌راحتی کشوری مانند ایران را که در رده کشور‌های دارای توان نظامی متوسط قرار می‌گیرد، در هم بشکند، در نگاه نخست قابل‌درک و از برخی جنبه‌ها حتی موجه به‌نظر می‌رسد. با این حال، در عمل چنین ارزیابی‌ای واقع‌بینانه نیست. نیروی نظامی ایران اگرچه از لحاظ تجهیزات، به‌ویژه در حوزه نیروی هوایی با ضعف‌های جدی مواجه است و همچنان به هواپیما‌های آمریکایی متعلق به دوران جنگ سرد متکی است؛ اما این ضعف‌ها الزاماً به معنای شکست فوری و آسان در برابر یک قدرت بزرگ نظامی نیست.
با این حال، پیروزی‌ای که دونالد ترامپ در صورت درگیری نظامی با ایران به‌دنبال آن است، صرفاً در چارچوب دستاورد‌های عملیاتی تعریف نمی‌شود، بلکه ماهیتی راهبردی دارد. از نگاه او، موفقیت در میدان نبرد زمانی معنا خواهد داشت که به برچیده شدن کامل و دائمی برنامه هسته‌ای ایران بیانجامد؛ هدفی که تحقق آن، در صورت تداوم فعالیت‌های غنی‌سازی تهران، اصلی‌ترین شاخص پیروزی تلقی می‌شود. اما پرسش کلیدی این است: آیا چنین هدفی صرفاً از طریق حملات هوایی قابل دستیابی است؟ پاسخ محتمل، منفی است. اجرای چنین مأموریتی با اتکا به عملیات هوایی، نه تنها از منظر فنی دشوار و پرهزینه است، بلکه موفقیت آن به عوامل متعددی وابسته است که کنترل همه آنها در اختیار واشنگتن نیست. نکته حائز اهمیت آن است که بسیاری از تصمیم‌گیران آمریکایی ابعاد پیچیده و چندلایه این گزینه نظامی را به‌درستی درک نمی‌کنند.
برنامه هسته‌ای ایران مبتنی بر شبکه‌ای از تأسیسات است که در گستره‌ای وسیع، به وسعت بیش از 1.6 میلیون کیلومتر مربع در سراسر کشور پراکنده شده‌اند. در چنین شرایطی، هرگونه حمله مؤثر به این زیرساخت‌ها، نیازمند یک کارزار نظامی تمام‌عیار خواهد بود؛ چه از سوی ایالات متحده به‌تنهایی، چه در قالب عملیاتی مشترک با اسرائیل. این عملیات باید به‌صورت گسترده، شبانه‌روزی و در سطح ملی طراحی و اجرا شود؛ حملاتی که نه‌تنها تأسیسات هسته‌ای را هدف قرار می‌دهد، بلکه زیرساخت‌های کلیدی دفاعی و نظامی ایران از جمله سامانه‌های پدافند هوایی، شبکه‌های راداری، فرودگاه‌ها، مراکز فرماندهی و کنترل را نیز شامل می‌شود؛ اهدافی که هدف از انهدام آنها، تضعیف توان پاسخ‌گویی و بازدارندگی ایران است.
زیرزمین‌های مقاوم، آسمان‌های محافظت‌شده: آیا جنگ با ایران اصلاً ممکن است؟
علاوه بر گستردگی جغرافیایی، خود تأسیسات هسته‌ای ایران نیز از سطحی از استحکام و پیچیدگی فنی برخوردارند که عملیات خنثی‌سازی آنها را به امری به‌مراتب دشوارتر از آن‌چه در نگاه نخست به‌نظر می‌رسد، تبدیل می‌کند. در صدر این زیرساخت‌ها، مراکز غنی‌سازی زیرزمینی و مستحکم قرار دارند که به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند تا در برابر شدیدترین حملات مقاومت کنند. تحلیل‌ها نشان می‌دهد که برای از کار انداختن کامل حتی یکی از این مراکز، ممکن است چندین نوبت حمله دقیق و پیاپی نیاز باشد؛ حملاتی که هر یک نیازمند عبور از لایه‌های متراکم پدافند هوایی ایران خواهد بود.
حتی در صورتی که تأسیسات هسته‌ای ایران و سامانه‌های دفاعی اطراف آنها در یک عملیات نظامی به‌طور کامل از کار بیفتند، این به‌معنای پایان کار نخواهد بود. شواهد و ارزیابی‌ها نشان می‌دهد که احتمال بازسازی سریع این زیرساخت‌ها از سوی ایران بسیار بالاست؛ به‌ویژه در شرایطی که تهران از تجربه‌های گذشته برای تقویت توان مهندسی معکوس خود بهره گرفته است. برای جلوگیری از چنین روندی، صرفاً یک حمله محدود و مقطعی کفایت نخواهد کرد. در این سناریو، حفظ فشار مستمر نظامی و اجرای یک کارزار هوایی طولانی‌مدت ضروری خواهد بود؛ کارزاری که در آن، هرگونه تلاش برای بازسازی یا احیای تأسیسات هسته‌ای باید بلافاصله شناسایی و هدف قرار گیرد.
ناپایداری و ماهیت فرسایشی یک کارزار هوایی بلندمدت، به‌طور طبیعی برخی از تحلیلگران و مقامات را به این جمع‌بندی می‌رساند که تنها راه حل قاطع برای توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران، حضور زمینی ارتش ایالات متحده خواهد بود. اما چنین گزینه‌ای، با هر معیار راهبردی یا لجستیکی، اقدامی بسیار عظیم و پرهزینه محسوب می‌شود. ایران کشوری است با جمعیتی که تقریباً سه برابر عراقِ زمان اشغال در سال 2003 برآورد می‌شود. طبق محاسبات نهاد‌های نظامی، برای اشغال کامل خاک ایران، به نیرویی بالغ بر 1.6 میلیون سرباز نیاز است؛ رقمی که تقریباً سه برابر بالاترین تعداد نیرو‌های آمریکایی مستقر در اوج جنگ ویتنام به‌شمار می‌آید.
در چنین چارچوبی، حتی یک جنگ محدود با هدف مهار ظرفیت هسته‌ای ایران می‌تواند به‌سرعت به درگیری‌ای بدل شود که به‌مراتب پیچیده‌تر، عمیق‌تر و پرهزینه‌تر از تجربه آمریکا در عراق باشد و در نهایت، واشنگتن را درگیر باتلاقی کند که هیچ پیروزی روشنی در افق آن دیده نمی‌شود.
با این حال، دونالد ترامپ و اعضای کابینه‌اش باید به‌روشنی درک کنند که توسل به گزینه نظامی علیه ایران، می‌تواند پیامد‌هایی به‌مراتب فاجعه‌بارتر از آن‌چه تصور می‌شود، به‌دنبال داشته باشد. هرچند دستیابی به توافق، مطلوب‌ترین مسیر برای مهار بحران به‌شمار می‌آید، اما حتی تداوم وضعیت مبهم و شکننده فعلی نیز نسبت به آغاز یک جنگ گسترده در منطقه خلیج فارس، گزینه‌ای به‌مراتب کم‌هزینه‌تر و واقع‌بینانه‌تر است. در شرایطی که منطقه با ناپایداری‌های فزاینده و تلاقی منافع قدرت‌های بزرگ مواجه است، وارد ساختن ایالات متحده به درگیری نظامی تمام‌عیار با ایران، ریسک‌هایی را در بر دارد که می‌تواند نه‌تنها ثبات منطقه‌ای، بلکه امنیت داخلی آمریکا را نیز با چالش مواجه سازد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1022847/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

محمدجواد لاریجانی: مذاکره غیرمستقیم، مذاکره‌ برای هیچ نیست

صدا و سیما؛ سازمانی آشوب‌‏زا و کج‏‌کارکرد

خطای سهوی یا پروژه مشکوک نفوذ؟

ژنرال بازنشسته هندی: دیپلماسی راه بهتری است

سکه در سراشیبی ریزش؛ دلار سبزپوش شد

شرط واگذاری سهام خودروسازان ایرانی به چینی‌ها

20 سال تورم در ایران؛ سیگنال‌هایی که دیده نشد

کدام مشاغل اولین قربانیان هوش مصنوعی خواهند بود

پیروزی پرگل خیبر در دیدار دوستانه

اولین جلسه شورای اداری شهرستان دورود

بازدید فرماندار کوهدشت از محور کوهدشت به زانوگه

بازدید از مرکز آموزش عالی شهرستان

باد موافق دیپلماسی

یک هفته پرحاشیه در صدا و سیما

اکونومیست: مذاکرات فنی نویدبخش است

شبکه ضدوفاق

اروپا در دو‌راهی؛ ابتکار ایران یا تکرار انسداد؟‌ ‌

معاون وزیر تعاون: آرزو داریم افزایش حقوق را هر 6 ماه یک بار، متناسب با تورم، اعمال کنیم

ژاپن از بسته اقتصادی اضطراری رونمایی کرد

وزیر کار: برای ساخت مسکن کارگران برنامه داریم

پیش بینی قیمت دلار 7 اردیبهشت 1404

زرینکس، بهترین مرکز فروش و خرید آنلاین طلای بدون اجرت

سکه با در سراشیبی ریزش؛ طلا و دلار قطره چکانی رشد کردند

ظرفیت بالای لرستان برای تبدیل به پایتخت گیاهان دارویی

وضعیت قرمز آلودگی در 4 استان

زنده نگه داشتن یاد شهدا، تداوم‌بخش حیات جامعه است

تقسیم نمایندگی ولی‌فقیه بنیاد شهید به هفت منطقه جغرافیایی صورت گرفته است

نشست اجرایی تفاهم‌نامه بنیاد شهید، کانون‌های مساجد و صداوسیما برگزار شد

تامین 3.4 میلیارد دلار ارز مورد نیاز واردات و نیازهای خدماتی

تورم اقلام خوراکی اعلام شد

معاون حقوقی وزیر تعاون: افزایش حقوق کارگران بدون کنترل تورم بی اثر است

تاب آوری شبکه تغذیه و توزیع گاز طبیعی و افزایش کیفیت خدمات رسانی در لرستان

لرستان میتواند به پایتخت گیاهان دارویی کشور تبدیل شود

معاون جدید توسعه مدیریت و منابع علوم پزشکی لرستان منصوب شد

نمایشگاه گروهی طراحی «یاد یاران» در خرم‌آباد افتتاح شد

ارتقای سینمای لرستان نیازمند همراهی هنرمندان است

کبیری : امروز جزیره کیش در تامین آب با ریسک مواجه نیست

امام جمعه کیش در حضور نمایندگان خانه ملت، خواستار اعمال معافیت مالیاتی مناطق آزاد شد

ایجاد منابع پایدار درآمدی برای کیش ضرورت دارد

سرمقاله وطن امروز/ ادراک مسوؤلانه کلام رهبری

سرمقاله اطلاعات/ سخنان محمود عباس و تأثیرات منفی آن

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار کانال 80 هزار تومان را از دست داد

بلیط تهران میلان؛ سفر به ایتالیا با ارزان‌ترین نرخ پرواز

رشد 15 هزار واحدی شاخص کل بورس

خبر وزیر دفاع برای بازنشستگان نیروهای مسلح

پیشتازی کرایه‌ها در تورم

ارسال محموله صادراتی و ترانزیتی به‌ مقصد گمرک شهید رجایی ممنوع شد

چرا بندر شهید رجایی مهم و استراتژیک است؟

بورس، هفته را صعودی آغاز کرد

تلاش برای تکمیل 86 پروژه بهداشتی و درمانی لرستان دراسرع‌وقت