ندای لرستان

آخرين مطالب

رنج «همیشه مستاجر»ها اقتصادي

رنج «همیشه مستاجر»ها
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - آخرین خبر /مرکز پژوهش های مجلس با انتشار گزارشی ضمن بیان آمارهایی تکان دهنده از هزینه های اجاره نشینی و نبود امکان خانه دار شدن در بخشی از جامعه ضرورت بازبینی در سیاست های تنظیم گری بازار مسکن را یادآور شد مرکز پژوهش های مجلس با انتشار گزارشی ضمن توصیف شرایط اجاره نشینی و نبود امکان خرید مسکن توسط برخی دهک ها، آمارهای جدیدی درباره هزینه های اجاره نشینی در دهک های مختلف و افزایش اجاره نشین ها و مالکان مسکن در سال 1401 نسبت به 1395 ارائه کرد که نشان دهنده تفاوت بسیار معنادار افزایش اجاره نشینی و مالکیت مسکن در دهک های کم درآمد و پردرآمد است.

ندای لرستان

به گزارش خراسان، مرکز پژوهش های مجلس در گزارش جدید خود با عنوان «ثبات و امنیت سکونت استیجاری (1): رخ نمایی از وضعیت سکونت استیجاری» به شماره مسلسل 21020053 به تبعات افزایش نابرابری در اثر تحولات قیمت مسکن و اجاره بها در سال های اخیر پرداخته است. در این گزارش با انتقاد از فقدان نقش آفرینی تنظیم گرانه دولت در بازار مسکن و فاصله افزایش دستمزد با جهش های قیمتی به ویژه در بخش مسکن آمده است: «نه تنها بسیاری از خانوارهای مستأجر عملاً از بازار خرید مسکن ملکی بیرون افتاده اند، بلکه به دلیل هزینه های سرسام آور تأمین مسکن استیجاری، امکان پس انداز نیز از آن ها سلب شده که بازگشت آن ها به بازار خرید مسکن ملکی را نیز تا حد ناممکن کاهش می دهد. به بیان دیگر، این خانوارها مستأجر قطعی یا به تعبیر همین گزارش «همیشه مستأجر» قلمداد می شوند.
دست 3 دهک به مسکن ملکی نمی رسد



براساس نمودار اول و در صورتی که سال های انتظار خانه دار شدن دهک ها را بر مبنای «پس انداز مقدور» در نظر بگیریم، باید گفت که دهک اول درآمدی (کم درآمدترین دهک) امکان خانه دار شدن را از دست داده است و دهک های دوم و سوم نیز بیش از 100 سال باید پس انداز کنند تا بتوانند صاحب مسکن شوند که به منزله ناممکن بودن خانه دار شدن است. دهک های چهارم، پنجم و ششم نیز باید به ترتیب، 58، 47 و 35 سال برای خرید مسکن پس انداز کنند که عملاً امکان دسترسی آن ها به مسکن ملکی را بسیار سخت می کند. (البته این نمودار، سال های انتظار بر مبنای 30 درصد پس انداز را نیز محاسبه کرده که فرضی انتزاعی است و بر این اساس، سال های انتظار برای خانه دار شدن دهک ها در بین دهک های اول تا ششم به ترتیب از 73 سال تا 20 سال متغیر است.)
افزایش اجاره نشینی در دهک پایین و مالکیت مسکن در دهک های بالا
گزارش مرکز پژوهش ها آمار جالبی از مقایسه مالکیت واحدهای مسکونی و اجاره نشینی در سال های 95 تا 1401 دارد. بر این اساس در سال 1401، 470 هزار خانوار نسبت به سال 95 به جمع مستاجران افزوده شده که 92 درصد آن ها در 6 دهک پایین بوده اند. در مقابل در همین مدت 2 میلیون و 476 هزار واحد مسکونی جدید به مالکیت خانوارها درآمده است که سهم افزایش مالکیت 2 دهک بالا با مجموع افزایش مالکیت 5 دهک پایین برابری می کند.
مستاجران چگونه 3ساله 9 میلیارد تومان از موجران عقب می افتند؟
در گزارش مذکور، با در نظر گرفتن چند مولفه مهم، نشان داده شده است که چگونه یک زوج تهرانی در مدت سه سال اجاره نشینی در تهران دچار فاصله ثروت و درآمد با موجران حداقل به میزان 9.2 میلیارد تومان می شوند.بر این اساس، آمارها حاکی از آن است یک واحد 60 متری در آبان 1402، حدود 75 میلیون تومان قیمت داشته است. با در نظر گرفتن عرف بازار، ارزش استیجاری این واحد مسکونی، به صورت رهن کامل، یک هشتم قیمت آن یعنی 560 میلیون است. اگر زوج جوان مورد مثال، 300 میلیون تومان رهن بدهند، اجاره آن ها با احتساب ضریب 3 درصد برای تبدیل رهن کامل به رهن و اجاره، 7 میلیون و 800 هزار تومان خواهد بود. اگر فرض کنیم که این زوج سه سال در واحد مسکونی سکونت داشته باشند و نرخ تورم با توجه به متوسط تورم نقطه ای مسکن در تهران 42 درصد باشد، در هر سال این زوج متحمل سه نوع هزینه آشکار و پنهان در مقایسه با موجران خواهند شد. اول هزینه ای که بابت اجاره می پردازند. دوم افزایش قیمت مسکن که به طور پنهان نصیب موجران می شود و سوم کاهش ارزشی که ودیعه مسکن (رهن) آن ها خواهد داشت. بر این اساس نمودار دوم، وضعیت نابرابری میان موجر و مستاجر را در خلال سه سال نشان می دهد و آن طور که قابل ملاحظه است، مستاجران از محل سه هزینه فوق، 9.2 میلیارد تومان نسبت به موجران عقب ماندگی مالی پیدا خواهند کرد.
​​​​​​​ درآمد مورد نیاز خانوار صرفاً برای تامین مسکن اجاره ای چقدر باید باشد؟

ندای لرستان

با توجه به مثال فوق، می توان درآمدی را که خانوار باید در برابر افزایش هزینه های مسکن داشته باشد، محاسبه کرد. در جدول این موارد آمده است. بر این اساس، اگر فقط هزینه های تامین مسکن خانوار در سال های پیش رو را در نظر بگیریم، خانوار مثال ما، برای آن که بتواند همگام با افزایش قیمت مسکن اجاره ای پیش برود، یعنی هم بتواند اجاره بها را پرداخت کند و هم برای ودیعه سال بعد، پس انداز کند باید درآمدی به ترتیب 24.4، 25.6 و 29.6 میلیون تومان در سه سال داشته باشد. این مبالغ صرفاً درآمد مورد نیاز خانوار برای تامین مسکن را نشان می دهد و هزینه های دیگر خانوار را شامل نمی شود.
چاره کار کجاست؟
بازوی پژوهشی مجلس در انتها لزوم توجه جدی و واقع گرایانه به تنظیم گری های متعارف بخش استیجاری (که متکی بر واقعیت های حاکم بر نظام سیاست گذاری کشورهای دیگر است و اتکای کمتری به توصیه های سیاستی بازیگران صنعت مستغلات و رسانه های آن ها دارد) را با محورهایی از جمله موارد زیر ضروری دانسته است:
تنظیم گری در باب ودیعه مسکن و اجاره بها، تنظیم گری در باب سکونت پذیری واحد مسکونی استیجاری و مسئولیت های موجر در زمینه نگهداری و تعمیرات واحد مسکونی استیجاری، تنظیم گری در باب تعیین حداقل زمان های پیش آگهی به مستاجر برای اخطار تخلیه و فسخ قرارداد، تنظیم گری های ضد تبعیض در بخش مسکن به ویژه سکونت استیجاری، تنظیم گری در باب حمایت های خاص از مستاجران، از جمله در برابر آزار و اذیت موجران و حقوق قانونی مستاجر در مورد اطلاع رسانی های ضروری (مانند اقدام موجر برای کسب مجوز تخریب و نوسازی برای واحد مسکونی).

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/986026/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارشناسی داوری بازی خیبر خرم آباد – استقلال خوزستان

مرد سایه آمریکا را به هم ریخت

چه‌ کسانی به شایعه استعفای رئیس‌جمهور دامن زده‌اند؟

بزک یک تروریست

دروغ‌سازی استعفا از کجا آب می‌خورد؟

چالش بزرگ تل‌آویو در مواجهه با تاسیسات هسته‌ای ایران

خرید بزرگ؛ هاشمی‏‌ چگونه مهم‏ترین خرید تسلیحاتی ایران پس از انقلاب را رقم زد

فرصت ویژه احیای روابط با اعراب

ایران متحد دارد نه نایب

مجری محبوب: کودکی‌های دهه 60 واقعی‌تر بود

به هیچ زیرساختی برای رفع فیلترینگ نیاز نیست

مانور تل‌آویو در چشم منطقه!

پیش بینی قیمت طلا و سکه 4 دی 1403

بیت کوین رایگان تنها با ثبت‌نام بدون قرعه کشی (فرصت محدود)

متقاضیان نهضت ملی مسکن بخوانند؛ 340 واحد تحویل داده می شود

اعتماد به نفس دلاری بورس بیشتر شد

تحلیل موضع قالیباف درمورد ضرورت پذیرش قانون توسط جامعه

وزیر ناکارآمد

خر داغ می‌کنند

مینو خالقی: زنان و دختران نسل z قطعا مطالبات متفاوتی دارند

پیش بینی قیمت دلار 4 دی 1403

وزیر اقتصاد: با سیاست جدید بانک مرکزی جلوی رانت گرفته می‌شود

تصادف در محور ازنا به دورود/ 5 نفر فوت شدند

کتاب خاطرات و زندگینامه حاجیه ملک زاده نگاشته می‌شود

حادثه تصادفِ محور ازنا به دورود 5 فوتی بر جای گذاشت

ادامه یورش بی‌رحمانه تشکیلات خودگران علیه رزمندگان جنین

ائتلاف براندازان و خالص‌سازان علیه پزشکیان

خزان تورم در پاییز

جولانی پرومکس؛ عروسک خیمه شام بازی

دیپلمات پیشین: گفت‌وگوهای ژنو دیر شروع شد

اندیشکده آمریکایی مطرح کرد: «سوریه» در چشم‌انداز منطقه

روایت «فایننشال تایمز» از روز‌های پایانی بشار اسد

حمله موشکی موفق انصارالله یمن به تل آویو؛ آمریکا تلافی کرد

این گروه از افراد اعتبار مالیاتی دریافت می کنند

زمان بعدی حراج شمش طلا اعلام شد

روایت تجارت نیوز از امتناع دولت برای جبران خسارت قطعی برق

همتی:امیدوارم به تدریج شاهد آرامش و ثبات در بازار ارز باشیم

ثبت رکورد تاریخی قیمت طلا 18 عیار؛ صعود دلار به کانال 78 هزار تومان

ورود کمیسیون اصل نود به ایجاد بازار سیاه در فروش بلیت قطار

درآمد تلگرام در 2024 از یک میلیارد دلار عبور کرد

12 هزار و 880 سکه فروخته شد

پیش بینی بورس سه شنبه 4 دی 1403

پرستو احمدی و نوازندگان «کنسرت فرضی» تفهیم اتهام و با وثیقه آزاد شدند

67 مرکز درمانی در لرستان پلمب شدند

کمبود امکانات رفاهی صدای اهالی شهرک نادی کوهدشت را درآورد

معرفی یک هزار و 309 طرح اشتغالزا به بانکهای لرستان در سال جاری

پیش‌بینی آب و هوای لرستان در 24 ساعت آینده؛ دوشنبه 3 دی

بازداشت 2 پیمانکار شهرداری خرم‌آباد به اتهام ارتشا

واژگونی مرگبار پژو 405 در لرستان/ چند نفر کشته و زخمی شدند؟

حادثه خونین رانندگی در دورود پنج کشته برجا گذاشت