افزون بر 200 بنای تاریخی در بروجرد وجود دارد
گفتگو
بزرگنمايي:
ندای لرستان - ایرنا / سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد گفت: افزون بر 200 بنای تاریخی شامل خانه، حمام ها، بازار، مسجد، باغ ها و عمارت در این شهرستان وجود دارد.
مهدی گودرزی، سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد اظهار کرد: حدود 25 خانه تاریخی در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده و بیش از 10 خانه تاریخی دیگر نیز شناسایی شده که بعد از تشکیل پرونده و تهیه گزارش آنها نیز ثبت خواهند شد.
وی با بیان اینکه بروجرد یکی از تاریخیترین شهرهای ایران محسوب میشود، افزود: علاوه بر موارد شناسایی شده تعدادی دیگر خانه و بناهای تاریخی نیز در این شهرستان وجود دارد که به دلیل اینکه در مالکیت اشخاص حقیقی هستند جزو این آمار قرار داده نشده است.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد یادآور شد: بیشتر خانه های تاریخی در بروجرد قاجاری هستند و تنها 2 بنای بروجرد بنام های خانه حاتمی و بخشی از خانه مغیث به دوران زندیه و صفوی می رسد، خانه افتخار الاسلام هم به عنوان پایگاه و مرکز اداری میراث فرهنگی مشخص شده و اقدامات فرهنگی و هنری در آن انجام می شود.
گودرزی با بیان اینکه طبق تبصره ماده 560 قانون مجازات اسلامی تشخیص ماهیت تاریخی - فرهنگی به عهده میراث فرهنگی کشور است، بیان کرد: تا کنون 2 خانه تاریخی بنام خانه مصری و مغیث به بخش خصوصی واگذار شده و پنج بنای دیگر در لیست واگذاری هستند.
وی با اشاره به اینکه هم اکنون تعداد 10 خانه تاریخی در تملک میراث فرهنگی بروجرد قرار دارد، اضافه کرد: چنانچه بنایی در بروجرد شناسایی شود که هویت آن تاریخی باشد، میراث فرهنگی ورود می کند تا آن اثر تاریخی را ثبت آثار ملی نماید تا بتواند از ظرفیت های قانونی برای حفظ و نگهداری آن اثر و تامین بودجه استفاده کند.
سرپرست میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد با تاکید بر اینکه ثبت آن اثر تاریخی به هیچ وجه از مالکیت شخص نسبت به آن اثر تاریخی کم نمی کند، افزود: مالک می تواند خرید و فروش آن اثر را هم انجام دهد فقط حق تخریب آن را ندارد که در این راستا هماهنگی با شهردای برای جلوگیری از تخریب آن انجام می شود.
گودرزی گفت: در مجموع 280 هکتار بافت تاریخی منسجم در مرکز شهر بروجرد وجود دارد که وجود آثار و خانه های تاریخی آن می تواند نقش موثری در توسعه گردشگری این شهر داشته باشد، بافت تاریخی شهر بروجرد از کهنترین بافتهای غرب کشور است، محدوده شهری شامل چهار محله اصلی رازان، دودانگه، یخچال و صوفیان است.
وی افزود: از جمله خانه های تاریخی بروجرد خانه تاریخی آیت الله بروجردی واقع در خیابان صفای بروجرد است که به صورت حیاطی مرکزی و در 2 طبقه ساخته شده که یکی از فضاهای مهم این خانه تاریخی " alt="ندای لرستان" width="100%" />
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد گفت: یکی دیگر از خانه های تاریخی بروجرد خانه تاریخی افتخارالاسلام است که اکنون به عنوان موزه مورد استفاده قرار می گیرد و در بخشی از این خانه صنایع مرتبط با ورشو سازی نمایش داده می شود، خانه تاریخی افتخارالاسلام در تاریخ 24 اسفند سال 1383 به شماره 11753 ثبت آثار ملی شده است.
وی یادآور شد: خانه تاریخی افتخارالاسلام طباطبایی مربوط به دوره قاجار است که در بروجرد، خیابان صفا واقع شده است، این خانه متعلق به یکی از روحانیون برجسته شهر و از خانواده سادات طباطبایی بروجرد به نام حاج افتخار الاسلام نبوی طباطبایی بوده است، خانه در کوچه معروف به حاج افتخار در محله صوفیان واقع است که در زمان خود یکی از بزرگترین خانههای مسکونی شهر بوده و در حال حاضر از زیباترین منازل مسکونی قدیم در شهر بروجرد است.
سرپرست میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی بروجرد افزود: این بنا حدود اوایل قاجاریه ساخته شده و مشتمل بر یک ورودی با سردری بزرگ و زیباست، در دولنگه چوبی بر آن نصب شده که پس از عبور از فضای هشتی بر حیاط خانه وارد میشود، حیاط خانه از سه جهت با فضاهای معماری و از سمت غرب با دیوار بزرگ و قطور محصور است که با طاق نماهای نیم دایره کوچک و بزرگ و تزیینات زیبای آجر کاری و کاشی معرق نماسازی شدهاست.
گودرزی بیان کرد: یکی دیگر از خانه های تاریخی بروجرد خانه مصری است که در بافت قدیم بروجرد در مجموعه تاریخی طباطبایی واقع شده این خانه حدود 850 متر مساحت دارد که این خانه تاریخی نیز به شماره 10873 ثبت آثار ملی شده است.
وی ادامه داد: این خانه تاریخی به سبک بناهای دوره قاجاری در2 طبقه ساخته شده و دارای پلانی درونگرا و حیاطی مرکزی است، که در نماکاری آن از تزئینات آجری و مقداری کاشی کاری استفاده شد.
وی یادآور شد: خانههای تاریخی بروجرد با توجه به نوع اقلیم و ساختار اجتماعی که بر منطقه حاکم بوده، ساخته شده است به این صورت که مهندسی معماری مطابق با اقلیم بروجرد در ساخت خانههای تاریخی از ویژگیهای برجسته این آثار است، رعایت مباحث امنیتی و ماهیت درونگرایی برگرفته از پیشینه اعتقادی و مذهبی مردم بروجرد در ساختار خانههای تاریخی آن نیز دیده میشود.
گودرزی با اشاره به اینکه امسال سه خانه تاریخی شهرستان بروجرد ثبت ملی شده است، گفت: حدود 10 خانه تاریخی وجود دارد که مراحل تشکیل پرونده آنها باید انجام بگیرد که بتوانیم آنها را ثبت آثار ملی کنیم، درصورت ثبت نهایی این بناهای تاریخی در فهرست آثار ملی کشور تمامی آنها تحت حمایت قانون حفاظت از آثار ملی قرار خواهند گرفت.
سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بروجرد یادآور شد: خانه های تاریخی بروجرد نمایانگر معماری بینظیر و باارزش سبک خانه ایرانی هستند که در گذر زمان و تغییر کالبد شهر، هویت و رنگ و بوی تاریخی خودشان را حفظ کردهاند.
لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/988281/