ندای لرستان

آخرين مطالب

روایتی از شهادت 98 دانش‎‌آموز و شهروند با موشک‌های آمریکایی‌ سیاسی

روایتی از شهادت 98 دانش‎‌آموز و شهروند با موشک‌های آمریکایی‌
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - در پی حملات هوایی رژیم بعث عراق به مدارس بروجرد در دی‌ماه 1365 خانواده‌های شهدای این حادثه با وکالت عزالدین سلیمانی علیه ایالات متحده به‌دلیل حمایت اطلاعاتی از عراق، شکایتی مطرح کرده‌اند. - اخبار استانها -
خبرگزاری تسنیم، لرستان: در دهه 1980، در میانه جنگ تحمیلی ایران و عراق، دو مدرسه در شهر بروجرد هدف حمله هوایی رژیم بعث عراق قرار گرفتند؛ این حملات، که به‌ویژه با استفاده از اطلاعات دقیق و پیشرفته‌ای از سوی ایالات متحده به رژیم صدام حسین ارائه می‌شد، انجام شد، به شهادت 68 نفر از دانش‌آموزان و معلمان، و مجروحیت بیش از 200 نفر دیگر منجر شد.
این فاجعه انسانی، علاوه‌بر ابعاد انسانی آن، پرسش‌هایی جدی درباره نقض قوانین بین‌المللی جنگی و نقش ایالات متحده در هدف‌گیری مراکز غیرنظامی مطرح می‌کند؛ حملات هوایی به مدارس بروجرد در روز شنبه 20 دی‌ماه سال 1365، ساعت 12:45، در زمانی رخ داد که بیشتر دانش‌آموزان و معلمان در کلاس‌ها حضور داشتند.
شاهدان عینی این حملات گزارش داده‌اند که پس از انفجار، شعله‌های آتش و دود سیاه همه‌جا را پوشاند و تلاش‌ها برای کمک به مصدومان به‌دلیل خرابی‌های گسترده و آوارهای سنگین، با موانع جدی مواجه شد.
یکی از شاهدان این حادثه که در آن زمان در مدرسه حضور داشت، در مورد لحظات وقوع حمله به مدارس بروجرد گفت که دو موشک در مقابل مدرسه فیاض‌بخش اصابت کرد و انفجار به‌قدری مهیب بود که تا چند کیلومتر آن طرف‌تر نیز احساس شد.
او توضیح داد که دانش‌آموزان هیچ‌وقت فکر نمی‌کردند که به‌زودی بدن‌های سوخته‌شان در کف زمین مدرسه پخش شود و نمی‌دانستند که کیف‌های‌شان هرگز باز نخواهد شد.
این شهادت‌ها گواهی بر درد و رنج‌هایی است که کودکان و معلمان آن روز در بروجرد متحمل شدند. این حملات، که به‌وضوح هیچ‌گونه توجیه قانونی و نظامی نداشت، به فاجعه‌ای انسانی تبدیل شد.

ندای لرستان

حمایت اطلاعاتی از رژیم بعث عراق
یکی از ابعاد جنجالی این حملات، نقش ایالات متحده در حمایت از رژیم بعث عراق بود. در آن دوران، ایالات متحده از طریق سیستم‌های پیشرفته اطلاعاتی خود، شامل ماهواره‌ها، رادارهای جاسوسی و دیگر ابزارهای نظارتی، اطلاعات دقیقی از تحرکات نظامی ایران و مکان‌های غیرنظامی آن کشور، از جمله مدارس و بیمارستان‌ها، جمع‌آوری می‌کرد.
این اطلاعات دقیق که از طریق منابع مختلف به رژیم بعث منتقل می‌شد، به عراق کمک می‌کرد تا حملات هوایی خود را با دقت بیشتری انجام دهد. این حمایت‌ها به رژیم عراق این امکان را می‌داد تا مراکز غیرنظامی مانند مدارس و بیمارستان‌ها را به‌طور هدفمند شناسایی کند.
حمله به مدارس بروجرد در دی‌ماه 1365 یکی از بزرگ‌ترین فاجعه‌های انسانی جنگ ایران و عراق بود که نقض صریح و آشکار حقوق بشر و قوانین بین‌المللی به‌ویژه کنوانسیون‌های ژنو را در پی داشت.
این فاجعه انسانی به‌ویژه در سطح حقوقی اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده‌است. خانواده‌های شهدای حملات بروجرد پس از سال‌ها با وکالت عزالدین سلیمانی و همکارش، شکایتی علیه دولت ایالات متحده در دادگاه ویژه رسیدگی به امور بین‌الملل ایران مطرح کرده‌اند.
جزئیات دادگاه
این دادگاه، که در شعبه 55 دادگاه ویژه تهران برگزار شد، به بررسی نقش آمریکا در حمایت از رژیم بعث و تأثیر آن بر جنایات جنگی نظیر حملات هوایی به مدارس ایران پرداخت.
عزالدین سلیمانی، وکیل خانواده‌های شهدا و جانبازان، دراین‌باره به تسنیم گفت که به‌همراه همکار خود، محمد دشتبانی روزبهانی، وکالت 49 خانواده از خانواده‌های شهدا و مجروحان این حادثه را به‌عهده گرفته‌اند.
سلیمانی، در سخنان خود تأکید کرد که حملات به مدارس بروجرد نه‌تنها با حمایت‌های مستقیم نظامی، بلکه با استفاده از اطلاعات حساس که از سوی آمریکا در اختیار رژیم بعث قرار می‌گرفت، انجام شد.
او اشاره کرد که آمریکایی‌ها از طریق آواکس‌ها و سیستم‌های نظارتی به رژیم صدام حسین کمک می‌کردند تا مدارس و دیگر مراکز غیرنظامی را هدف قرار دهند.

ندای لرستان

مطالبه خسارت از آمریکا
او تأکید کرد که ما، به‌عنوان وکلا، دفاعیات خود را بر اساس قوانین داخلی و بین‌المللی ارائه دادیم و منتظر تصمیم دادگاه درباره میزان خسارت به این خانواده‌ها هستیم.
او همچنین افزود که تمام مراحل قانونی برای طرح دعوی و ابلاغ‌های قانونی به مقامات ایالات متحده انجام شده‌است: «تمام اقدامات قانونی طبق قوانین ایران و حقوق بین‌الملل انجام شده است و دولت آمریکا از قبل از زمان رسیدگی به این پرونده مطلع بوده‌است».
یکی از سؤالات کلیدی که در دادگاه 28 آبان مطرح شد، این بود که چرا نمایندگان دولت ایالات متحده در این دادگاه حضور نداشتند؟
سلیمانی در پاسخ به این پرسش گفت که در پرونده‌های حقوقی، به‌ویژه زمانی که طرف مقابل از زمان رسیدگی و جزئیات پرونده مطلع باشد، حضور یا عدم حضور طرف مقابل در دادگاه الزامی نیست.
او توضیح داد که این قضیه با پرونده‌های کیفری متفاوت است. در پرونده‌های کیفری، وقتی متهم از حضور در دادگاه خودداری کند، قاضی ممکن است از طریق وکیل تسخیری اقدامات لازم را انجام دهد، اما در پرونده‌های حقوقی، این اختیار به طرف دعوی داده می‌شود که خود یا از طریق وکیل در دادگاه حاضر شود.
سلیمانی اشاره کرد که در پرونده‌های حقوقی، به‌ویژه در موارد بین‌المللی، پیگیری‌های قضائی در سطح جهانی ممکن است با موانع و چالش‌هایی مواجه شود.
او با توضیح اینکه دولت آمریکا از پیش از آغاز رسیدگی به این پرونده از زمان و جزئیات دادگاه مطلع بوده‌است، گفت که بااین‌حال، تا زمانی که دادگاه حکم نهایی را صادر نکند، نمی‌توان پیش‌بینی کرد که واکنش دولت آمریکا چگونه خواهد بود.
سلیمانی اشاره کرد که ما منتظر هستیم تا دادگاه تصمیم نهایی خود را اعلام کند و عدالت برای خانواده‌های بمباران مدارس بروجرد برقرار شود.

ندای لرستان

انتظار برای تصمیم دادگاه
درحالی‌که پرونده حقوقی حمله به مدارس بروجرد همچنان در حال پیگیری است، دور از انتظار نیست که حکم نهایی این دادگاه پیامدهای گسترده‌ای بر روابط ایران و ایالات متحده داشته باشد.
این پرونده می‌تواند به‌عنوان یک نقطه عطف در پیگیری حقوقی جنایات جنگی و نقض حقوق بشر در سطح بین‌المللی عمل کند و نشان‌دهنده عزم ایران برای احقاق حقوق خانواده‌های شهدای جنگ تحمیلی باشد.
در همین راستا، سلیمانی تأکید کرد که پرونده حمله به مدارس بروجرد فراتر از یک دعوای حقوقی ساده است و به یک موضوع بزرگ‌تر در سطح بین‌المللی تبدیل شده‌است: «این دعوا نه‌تنها به‌منظور جبران خسارات مادی و معنوی خانواده‌های شهدای بروجرد است، بلکه در حقیقت برای اعمال فشار به جامعه جهانی جهت محاکمه و پیگیری مسئولیت‌های بین‌المللی در برابر جنایات جنگی و نقض حقوق بشر است.»
سلیمانی از عزم راسخ خود و همکارش برای پیگیری این پرونده تا حصول نتیجه نهایی خبر داد و گفت که امیدواریم با صدور حکم و اجرایی‌شدن آن، دولتمردان آمریکا و دیگر مقامات در سطح بین‌المللی برای هرگونه حمایت از جنایات جنگی علیه غیرنظامیان، پاسخ‌گو شوند.
امید به عدالت و تأثیرات جهانی
درحالی‌که پرونده حملات موشکی به مدارس بروجرد همچنان در جریان است، پیگیری حقوقی آن نشان می‌دهد که ایران در تلاش است تا عدالت را برای خانواده‌های شهدای این حملات هوایی برقرار کند.
پیگیری حقوقی این پرونده همچنین نشان می‌دهد که نظارت رسانه‌ها و نهادهای حقوق بشری در روند آن می‌تواند تأثیرات مهمی در تغییر نگاه جهانی به جنایات جنگی و مسئولیت‌های بین‌المللی داشته باشد.

ندای لرستان

اقدامات حقوقی در سطح بین‌المللی به‌ویژه از سوی ایران می‌تواند الگویی برای سایر کشورها در مواجهه با جنایات جنگی و حمایت‌های خارجی از رژیم‌های نقض‌کننده حقوق بشر باشد.
باتوجه‌به پیچیدگی‌های حقوقی و سیاسی این پرونده، نتایج آن می‌تواند پیامدهای زیادی در زمینه‌های مختلف بین‌المللی داشته باشد. از جمله این پیامدها می‌توان به افزایش فشار بر ایالات متحده برای پذیرش مسئولیت‌های خود در این حملات و همچنین تقویت موقعیت حقوقی ایران در محاکم بین‌المللی اشاره کرد.
عدالت برای قربانیان جنگ، فراتر از مرزهای ملی است و احقاق حقوق قربانیان جنایت در بروجرد، می‌تواند الهام‌بخش دیگر کشورهای آسیب‌دیده از جنگ‌ها باشد تا به‌طور مشابه به پیگیری حقوقی جرایم جنگی و نقض حقوق بشر در سطح بین‌المللی بپردازند.
گزارش از فاطمه نیازی
انتهای پیام/ 644/

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/991893/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیگیری برای احیای شرکت صدر فولاد خرم‌آباد

هم‌افزایی سازمان‌ها در تقویت برنامه‌های فرهنگی ضروری است

ظرفیت تولید 30 تن ماهی در چگنی

قاچاقچی 429 هزار نخ سیگار در لرستان جریمه شد

کلاس کپری در دره خرینه پلدختر؛ کانکس آموزشی جایگزین شد

سرمقاله هم میهن/ تفاوت اینجاست

سرمقاله آرمان امروز/ پیامدهای ترور سخنگوی حزب‌الله

«پادوی ترامپ»؛ حمله «کیهان» به روزنامه هم میهن

سرمقاله آرمان ملی/ دلیل تنش ایران و آژانس

گرانی‌های بی‌ضابطه و ناگهانی نتیجه بی‌توجهی به اولویت‌ها

سرمقاله اعتماد/ فشار انبوه روی اعصاب مردم

سرمقاله ایران/ عوارض سیاست تثبیت قیمت‌ها

کیهان: برجام فایده‌ای نخواهد داشت، اما خسارت‌هایش ادامه خواهد داشت

سرمقاله همشهری/ حزب‌الله؛ ققنوس مقاومت در برابر صهیونیسم

سرمقاله کیهان/ 2 واحد درس «آمریکا‌شناسی» برای مدعیان اصلاحات

وزیر کار: اقدامات دولت باید برسفره مردم تغییر ملموس ایجاد کند

گره کور مسکن کارگران با حق مسکن 900 هزار تومانی!

رشد سالانه بیت‌کوین به 145 درصد رسید

واکنش رئیس کمیسیون تلفیق بودجه 1404 به افزایش قیمت خودرو

واکنش عضو کمیسیون صنایع مجلس به افزایش قیمت خودرو؛ دولت حقوق‌ها را هم به دلار پرداخت کند

وزیر اقتصاد: 11 درصد واگذاری 23 سال اخیر به بخش خصوصی بود

حضرتی: تلاشمان بر این است که حقوق‌ها نزدیک به تورم شوند

آب رفتن ماهانه 460 هزار تومان از قدرت خرید کارگران

تسنیم: شورای رقابت قیمت‌های جدید خودرو را تایید کرد

مخالفت مجلس با افزایش قیمت خودرو

آواز خواندن یک روحانی در کنار یک ویولون نواز/ ویدئو

تتلو نابغه موسیقی بود

انتشار اثر برگزیده لونورمان فرانسه با آواز صادق شیخ‌زاده

قابلیت صادراتی محصول بِه لرستان

تأکید نماینده ولی فقیه در لرستان بر انجام پژوهش‌های دانشگاهی

حوزه‌های علمیه خواهران پرچمداران اشاعه سبک زندگی اسلامی هستند

برگزاری مسابقه کتاب خوانی در مدارس علمیه لرستان

برگزاری رویداد ملی قهرمان در خرم‌آباد

(تصاویر) ملک‌مطیعی در عروسی ‌زری خوشکام، سردار موشکی و زاغه‌نشینان تهرانی

کلاس کپری در دره خرینه پلدختر/کانکس آموزشی جایگزین شد

جدول برنامه زمانبندی خاموشی برق خرم آباد امروز و فردا سه شنبه 29 و چهارشنبه 30 آبان 1403

بسیج الگویی ماندگار برای محور مقاومت است

روایتی از شهادت 98 دانش‎‌آموز و شهروند با موشک‌های آمریکایی‌

چگونه مغز انسان تا این اندازه بزرگ شد؟

مناسبت روز/ سه‌شنبه، 29 آبان‌ماه

اینفوگرافی/ 6 نشانه آدم‌هایی که نباید به لبخندشان اعتماد کنید!

از پان‌تورانیسم تا پان‌ترکیسم

گردش مالی 25 همتی یک طلافروش 35 ساله

واکنش مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغ‌داران مرغ تخم‌گذار به افزایش قیمت تخم‌مرغ

9100 سکه در حراج امروز فروش رفت/ ربع‌ سکه1403 چند قیمت خورد؟

توضیحات معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی درباره اختلال اخیر سامانه به پرداخت بانک ملت

گزارشی درباره افزایش قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا

با 100 هزارتومان طلای بدون اجرت بخرید

لغو رسمی تمام پروازهای ایران ایر به لندن

خدمات مدیریت شهری لرستان در شأن مردم نیست