ندای لرستان

آخرين مطالب

گره کور مسکن کارگران با حق مسکن 900 هزار تومانی! سیاسی

گره کور مسکن کارگران با حق مسکن 900 هزار تومانی!
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - تسنیم /رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگران ایران با اشاره به حق مسکن 900 هزار تومانی در سال جاری گفت: کارگران با 900 هزار تومان هزینه خرید نان یک ماه خود را هم نمی توانند تامین کنند، چه برسد به اجاره مسکن.
گرانی مسکن و ناتوانی کارگران در خرید خانه، ناشی از عوامل اقتصادی و اجتماعی است. با وجود تأکید صریح قانون، دولت‌ ها در سال‌های اخیر اقدام عملی برای تأمین مسکن کارگران انجام نداده و بیشتر به وعده‌ ها و طرح‌ های کلی بسنده کرده‌اند. همچنین طرح‌ هایی که برای تامین مسکن کارگران مطرح شده، به نتیجه نرسیده و چندین تفاهم‌ نامه با نهاد های مختلف امضا شده که جزئیات آن‌ ها هرگز منتشر نشده است.
در سال‌ های اخیر، در کشورهای ما، شاهد افزایش قابل توجهی در قیمت مسکن بوده‌ ایم. این افزایش قیمت، به ویژه برای کارگران و اقشار کم درآمد، مشکلات جدی به وجود آورده است. یکی از مهم‌ ترین دلایل ناتوانی کارگران در خرید خانه، سطح پایین دستمزدها است. بسیاری از کارگران با درآمدهای پایین، نمی‌توانند هزینه‌های بالای مسکن را تامین کنند.
استفاده از وام‌ های مسکن به‌ عنوان یکی از راه‌های خانه‌دار شدن کارگران، با موانع و مشکلاتی بسیاری مواجه است. وام 960میلیون تومانی مسکن با اقساط 20میلیون تومانی برای بسیاری از کارگران غیرقابل پرداخت است. این وضعیت نشان‌دهنده ناتوانی کارگران در تامین هزینه‌ های مسکن و نیاز به راهکار های موثرتر است.

ماده 149قانون کار بر مسئولیت مشترک دولت و کارفرمایان در تأمین مسکن مناسب برای کارگران تأکید دارد. این ماده بیان می‌کند که «کارفرمایان موظفند با تعاونی‌ های مسکن همکاری کنند و در صورت عدم وجود این تعاونی‌ ها، به‌ طور مستقیم با کارگران فاقد مسکن برای تأمین خانه‌ های شخصی مناسب همکاری نمایند. همچنین، کارفرمایان کارگاه‌ های بزرگ موظف به ساخت خانه‌ های سازمانی در نزدیکی کارگاه یا محل‌ های مناسب دیگر هستند.»
تبصره یک این ماده نیز به نقش دولت اشاره می‌کند: «دولت موظف است با استفاده از تسهیلات بانکی و امکانات وزارت راه و شهرسازی، شهرداری‌ ها و سایر نهادهای ذی‌ربط همکاری لازم را انجام دهد.»
*چالش حق مسکن کارگری
سمیه گلپور،رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگران ایران در گفت‌وگو با خبرنگاراقتصادی خبرگزاری تسنیم گفت: در بحث مسکن کارگری، بر اساس اصل 31قانون اساسی، حق داشتن مسکن برای هر ایرانی به‌وضوح مطرح‌شده و دولت موظف است در این راستا تلاش کند. این اصل به‌خصوص بر رفع محرومیت‌ها و حمایت از اقشار نیازمند، ازجمله کارگران، تأکید دارد.
وی با اشاره به ماده 149 قانون کار گفت: علاوه‌براین، ماده 149قانون کار به‌صراحت کارفرمایان را مکلف می‌کند، تأمین مسکن کارگری را در دستورکار قرار دهند. در این زمینه، قوانین و آیین‌نامه‌های اجرایی نیز وجود دارد که به کمک دستگاه‌های مرتبط می‌پردازد. ماده 153قانون کار نیز بر تسهیلات مسکن کارگران تأکید دارد و تخلف از این موضوع را جرم‌انگاری می‌کند. تمامی این قوانین نشان‌دهنده آن است که خلأ قانونی درزمینه مسکن کارگری وجود ندارد و نیاز به قوانین جدید نیست.
گلپور افزود: از ابتدای انقلاب اسلامی، توجه به مسکن به‌عنوان یکی از نیازهای اساسی محرومان و کارگران در اولویت قرار داشته و این مسئله در قوانین موجود به‌خوبی مشهود است.
رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگران ایران با بیان اینکه مسکن کارگری؛ خلأهای قانونی و ناتوانی در اجرا دارد بیان کرد: پس از گذشت سال‌ها از تصویب قوانین مربوط به مسکن کارگری، شاهد عدم اجرای این قوانین هستیم و نهادهای مسئول نیز در این زمینه به‌ طور جدی پاسخ‌گو نیستند. اگر از اوایل دهه 70، زمان تصویب قانون کار، نهادهای مربوط به‌درستی وظایف خود را در نظارت و اجرای این قوانین انجام می‌دادند، امروز با بحران مسکن کارگری مواجه نمی‌شدیم.
گلپور بیان کرد: تحقیق‌های میدانی نشان می‌دهد که بیش از 70درصد حقوق کارگران صرف تأمین حق مسکن آن‌ها می‌شود. متأسفانه، در سال گذشته حق مسکن کارگری ثابت باقی ماند و حتی افزایش 35درصدی حداقل دستمزد نیز تأثیری بر این موضوع نداشت. هیچ پیشنهادی از سوی شورای عالی کار به هیئت دولت ارائه نشد و این موضوع به‌طرز نگران‌کننده‌ای مسکوت مانده است.
وی افزود: درحالی‌که تورم به‌طور بی‌سابقه‌ای در سبد معیشت افزایش‌یافته، وضعیت مسکن به‌مراتب بحرانی‌تر شده است و کارگران همچنان با مشکلات جدی در تأمین مسکن خود مواجه هستند.
گلپور اظهار کرد: در پی بی‌توجهی دولت و به‌ویژه شورای عالی کار و هیئت دولت، حق مسکن کارگری که سال گذشته 900هزار تومان بود، در 1403 هیچ افزایش ریالی نداشته است؛ این در حالی است که جامعه کارگری به مدت 12 ماه از حق مسکن خود بی‌بهره بوده و این موضوع به‌وضوح نشان‌دهنده کوتاهی و قصور در رسیدگی به نیازهای کارگران است. شورای عالی کار به‌جای اقدام مؤثر، این موضوع را مسکوت گذاشته است و به نظر می‌رسد برای امسال نیز هیچ برنامه‌ای برای افزایش حق مسکن کارگری ندارد؛ بنابراین، دولت باید به‌طورجدی به این مطالبه کارگری رسیدگی کند و نه‌تنها حق مسکن 1403 را مشخص کند، بلکه حق مسکن 1404 را نیز تعیین کند.
وی گفت: این حق قانونی کارگران است و عدم افزایش آن در شرایط کنونی، ظلم بزرگی به جامعه کارگری محسوب می‌شود. باید توجه داشت که 900هزار تومان به‌عنوان هزینه مایحتاج اولیه زندگی، مانند نان و لبنیات، هم نیست و به‌هیچ‌وجه کفاف تأمین مسکن کارگران را نمی‌دهد.
گلپور اذعان کرد: در 1402مبلغ کمک‌هزینه مسکن کارگران افزایش نیافته و همچنان ثابت مانده است؛ این در حالی است که این مبلغ، با رقم 900هزار تومان در ماه، حتی نمی‌تواند بخشی از هزینه‌های واقعی زندگی یک خانواده کارگری را پوشش دهد. واقعیت این است که این مبلغ در مقایسه با هزینه‌های سرسام‌آور اجاره و مسکن، از مفهوم واقعی «حق مسکن» فاصله گرفته و باید در شورای عالی کار بازنگری شود.
این فعال کارگری بیان کرد: متأسفانه، با وجود تصریح قوانین حمایتی نظیر اصل 31قانون اساسی و مواد 149، 153و 173قانون کار که تخلف در اجرای آن‌ها جرم‌انگاری شده، هیچ اقدام جدی برای نظارت و اجرای این قوانین صورت نگرفته است. این پرسش مطرح می‌شود که مجلس شورای اسلامی به‌عنوان نهاد نظارتی چرا به این مسئله توجه نمی‌کند و نمی‌پرسد چرا این قوانین به‌درستی اجرا نمی‌شوند؟
گلپور گفت: شورای عالی کار در طول سال جاری حتی یک جلسه برای بررسی مسائل کلیدی مانند تعیین حداقل دستمزد، هزینه‌های معیشت و طرح طبقه‌بندی مشاغل برگزار نکرده است؛ این در حالی است که بیش از 70درصد کارگاه‌ها هنوز از اجرای این طرح‌ها بی‌بهره‌اند و مشکلات بازنشستگی، ازکارافتادگی و مشاغل سخت همچنان بدون راهکار مانده‌اند. در بخش‌هایی مانند معادن که شرایط کاری بسیار دشوار است، عدم رسیدگی به مسائل کارگری بیشتر به چشم می‌خورد.تنها یک جلسه برگزار شده است که درباره دستمزد و هزینه های زندگی هیچ صحبتی نشده است.
وی بیان کرد: با نزدیک‌شدن به پایان سال، دوباره شاهد همان تکرار هرساله خواهیم بود؛ فضای رسانه‌ای پرتنشی که درباره افزایش حقوق‌ها شکل می‌گیرد و درنهایت، افزایش‌هایی که از حداقل‌های معیشتی پایین‌تر است و کارگران را به عمق فقر می‌کشاند. نتیجه این روند، مهاجرت کارگران، بیکاری ارادی و مشکلات اجتماعی و خانوادگی آن‌هاست. بسیاری از کارگران به خاطر دستمزد اندک حاضر نیستند ساعات طولانی در کارخانه‌ها کار کنند؛ هرچند کارخانه‌ها نیز با کمبود نیروی کار مواجه‌اند.
گلپور بیان کرد: این‌ها همه به عدم اجرای دقیق قانون کار بازمی‌گردد. شورای عالی کار به‌عنوان نهاد متولی، به مدت هفت ماه از انجام تکلیف قانونی خود سرباز زده و نتیجه این بی‌توجهی‌ها، دامن‌زدن به مشکلات کارگری و بحرانی‌ترشدن اوضاع معیشتی آنان است.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/991932/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ظرفیت تولید 30 تن ماهی در چگنی

قاچاقچی 429 هزار نخ سیگار در لرستان جریمه شد

کلاس کپری در دره خرینه پلدختر؛ کانکس آموزشی جایگزین شد

سرمقاله هم میهن/ تفاوت اینجاست

سرمقاله آرمان امروز/ پیامدهای ترور سخنگوی حزب‌الله

«پادوی ترامپ»؛ حمله «کیهان» به روزنامه هم میهن

سرمقاله آرمان ملی/ دلیل تنش ایران و آژانس

گرانی‌های بی‌ضابطه و ناگهانی نتیجه بی‌توجهی به اولویت‌ها

سرمقاله اعتماد/ فشار انبوه روی اعصاب مردم

سرمقاله ایران/ عوارض سیاست تثبیت قیمت‌ها

کیهان: برجام فایده‌ای نخواهد داشت، اما خسارت‌هایش ادامه خواهد داشت

سرمقاله همشهری/ حزب‌الله؛ ققنوس مقاومت در برابر صهیونیسم

سرمقاله کیهان/ 2 واحد درس «آمریکا‌شناسی» برای مدعیان اصلاحات

وزیر کار: اقدامات دولت باید برسفره مردم تغییر ملموس ایجاد کند

گره کور مسکن کارگران با حق مسکن 900 هزار تومانی!

رشد سالانه بیت‌کوین به 145 درصد رسید

واکنش رئیس کمیسیون تلفیق بودجه 1404 به افزایش قیمت خودرو

واکنش عضو کمیسیون صنایع مجلس به افزایش قیمت خودرو؛ دولت حقوق‌ها را هم به دلار پرداخت کند

وزیر اقتصاد: 11 درصد واگذاری 23 سال اخیر به بخش خصوصی بود

حضرتی: تلاشمان بر این است که حقوق‌ها نزدیک به تورم شوند

آب رفتن ماهانه 460 هزار تومان از قدرت خرید کارگران

تسنیم: شورای رقابت قیمت‌های جدید خودرو را تایید کرد

مخالفت مجلس با افزایش قیمت خودرو

آواز خواندن یک روحانی در کنار یک ویولون نواز/ ویدئو

تتلو نابغه موسیقی بود

انتشار اثر برگزیده لونورمان فرانسه با آواز صادق شیخ‌زاده

قابلیت صادراتی محصول بِه لرستان

تأکید نماینده ولی فقیه در لرستان بر انجام پژوهش‌های دانشگاهی

حوزه‌های علمیه خواهران پرچمداران اشاعه سبک زندگی اسلامی هستند

برگزاری مسابقه کتاب خوانی در مدارس علمیه لرستان

برگزاری رویداد ملی قهرمان در خرم‌آباد

(تصاویر) ملک‌مطیعی در عروسی ‌زری خوشکام، سردار موشکی و زاغه‌نشینان تهرانی

کلاس کپری در دره خرینه پلدختر/کانکس آموزشی جایگزین شد

جدول برنامه زمانبندی خاموشی برق خرم آباد امروز و فردا سه شنبه 29 و چهارشنبه 30 آبان 1403

بسیج الگویی ماندگار برای محور مقاومت است

روایتی از شهادت 98 دانش‎‌آموز و شهروند با موشک‌های آمریکایی‌

چگونه مغز انسان تا این اندازه بزرگ شد؟

مناسبت روز/ سه‌شنبه، 29 آبان‌ماه

اینفوگرافی/ 6 نشانه آدم‌هایی که نباید به لبخندشان اعتماد کنید!

از پان‌تورانیسم تا پان‌ترکیسم

گردش مالی 25 همتی یک طلافروش 35 ساله

واکنش مدیرعامل اتحادیه مرکزی مرغ‌داران مرغ تخم‌گذار به افزایش قیمت تخم‌مرغ

9100 سکه در حراج امروز فروش رفت/ ربع‌ سکه1403 چند قیمت خورد؟

توضیحات معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی درباره اختلال اخیر سامانه به پرداخت بانک ملت

گزارشی درباره افزایش قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا

با 100 هزارتومان طلای بدون اجرت بخرید

لغو رسمی تمام پروازهای ایران ایر به لندن

خدمات مدیریت شهری لرستان در شأن مردم نیست

بارندگی‌های لرستان تا پنج‌شنبه ادامه دارد

بلاتکلیفی برج‌های دوقلو؛ استاندار لرستان وعده پیگیری داد