ندای لرستان

آخرين مطالب

فرصت‌های ایران در سوریه پسا‌اسد سیاسی

فرصت‌های ایران در سوریه پسا‌اسد
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - ایران /متن پیش رو در ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
نصرت‌الله تاجیک| برای بررسی وضعیت حاکم بر سوریه و پیش‌بینی پیامدهای رفتن بشار اسد شاید یکی از بهترین راه‌ها، بررسی عوامل دخیل در ماجرا باشد. این عوامل بررسی مسائل داخلی سوریه و نیروهای خارجی ذی‌نفع و همچنین دولت‌هایی را شامل می‌شود که می‌توانند در این ماجرا تأثیرگذار باشند. در این زمینه، اگر چهارچوبی درنظر گرفته شود که هسته مرکزی آن عوامل داخلی سوریه باشد و عوامل خارجی در محیط پیرامونی آن قرار گیرند، می‌توان به یک دیدگاه جامع در خصوص تحولات سوریه دست یافت. عامل اصلی این تحولات، اوضاع داخلی حکومت بشار اسد است که در حقیقت زمینه‌ساز وقوع این بحران‌ها شده و عوامل خارجی نقش تکمیلی در شکل‌گیری این تحولات ایفا کرده‌اند؛ اقداماتی که با اشتباهات استراتژیک در مواجهه با بحران‌های داخلی و منطقه‌ای تکمیل شد و به پایان دولت سیاسی اسد انجامید.
از جمله این اشتباهات، عدم حل مشکلات داخلی و تلاش ناکافی برای وحدت سرزمینی و برقراری امنیت از طریق اصلاحات سیاسی بود. دولت سوریه نتوانست به طور مؤثر اصلاحات سیاسی را به گونه‌ای پیاده کند که مشارکت گسترده‌تر مردم در امور کشور ممکن شود و جراحات ناشی از دوران حضور داعش التیام یابد.
علاوه بر این، زیرساخت‌های تخریب شده در دوران جنگ نیز به‌درستی بازسازی نشد و وضعیت «زمین‌های سوخته» که داعش به جا گذاشته بود، همچنان پابرجا ماند. این امر نشان می‌دهد که دولت سوریه نتوانست تغییرات اساسی در ساختارهای حکومتی خود ایجاد کند و به سمت اصلاحات ساختاری و تأمین نیازهای زیرساختی حرکت کند. بخشی از این مشکلات به خود دولت بازمی‌گردد، اما برخی دیگر از مسائل به فشارهای منطقه‌ای و بین‌المللی و چالش‌هایی که به دولت سوریه تحمیل شده، مرتبط است.
این فشارها از سوی اعراب، اسرائیل و غرب باعث شد که دولت نتواند به طور مؤثر اصلاحات داخلی را پیاده‌سازی کرده و وضعیت را به سمت یک راه‌حل پایدار سوق دهد. حتی مجامع بین‌المللی و سازمان ملل هم آن اهتمام لازم را در مورد سوریه با آن حجم عظیم از خسارات مادی و روحی- روانی نداشتند. حداقل تا الان باید از سوی مجامع بین‌المللی و اعراب و مسلمانان چندین کنفرانس سوریه برگزار می‌شد و ابعاد متعدد ضایعات وارده به این جامعه و کشور، بررسی و راهکارهای رفع آنها تدوین و اجرا می‌شد و به جای امنیتی کردن این جامعه، سرمایه‌های خارجی برای توسعه کشور جمع‌آوری می‌شد نه آنکه نفت دیرالزور در شرق سوریه توسط شرکت‌های امریکایی استخراج شود و وضعیت زیرساخت‌های سوریه به وخامت شرایط کنونی باشد.
اشتباه دیگر دولت اسد، اتکا به وعده‌های برخی از کشورهای منطقه بود. این کشورها تلاش می‌کردند به نوعی میان ایران و سوریه فاصله ایجاد کنند و فقط به این کشور وعده می‌دادند که کمکش کنند تا اصلاحات زیرساختی صورت بگیرد، اما اقدام مؤثری به میزانی که حتی به داعش کمک کردند به سوریه ارائه ندادند تا فعالیت‌های عمرانی انجام شود و مردم بتوانند زندگی بهتری داشته باشند.
این کمک‌ها شامل پروژه‌هایی مانند ساخت بیمارستان، راه‌ها و بهبود عواملی بود که در اثر جنگ لطمه دیده بودند. اما سیاست وعده‌های واهی نتوانست به طور مؤثر به نفع دولت سوریه عمل کند. اشتباه بعدی دولت سوریه نیز به اختلافات داخلی در خود حکومت بازمی‌گشت که بر سر تداوم سیاست‌های بشار اسد، از جمله نزدیکی به ایران، ایجاد شد. در واقع، در درون حکومت سوریه اختلافات داخلی شکل گرفت که این عدم انسجام حکومتی و ملی بین مردم و حکومت، شرایطی را به وجود آورد که حکومت به عنوان یک بازیگر مقتدر در سطح ملی ظاهر نشد و نتوانست حمایت کافی را از مردم جلب کند.
به هر روی با رفتن اسد، سوریه وارد دور تازه‌ای از تنش و ناامنی خواهد شد که می‌تواند بر مناسبات این کشور با جمهوری اسلامی ایران تأثیر بسزایی بگذارد. اما در جهان سیاست قاعده بر این است که می‌توان از دل هر تهدیدی فرصتی ایجاد کرد.
بنابراین باید به این مهم اندیشید که فرصت‌های جمهوری اسلامی در سوریه پسا‌اسد چیست. اینکه این فرصت‌ها چیست به دو مؤلفه بستگی دارد؛ یک مؤلفه بازیگری قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای است که باید مشخص شود آیا فرصت نقش‌آفرینی به ایران داده خواهد شد؟ مؤلفه دیگر تغییر در رویکردها و روش‌های مدیریتی درون کشور است.
جمهوری اسلامی ایران در شرایط امروز منطقه و جهان برای حفظ، بازیابی و تقویت نقش خود ابتدا باید رویکردهای سیاست خارجی خود را اصلاح کند و میان بخش‌های مختلف مؤثر بر این سیاست‌ها توازن برقرار سازد. تهدیدها در شرق مدیترانه زمانی به فرصت بهینه تبدیل خواهد شد که هماهنگی و توازن عوامل مؤثر در سیاست خارجی ما افزایش یابد. همچنان که جایگاه دیپلماسی تقویت نمی‌شود، مگر اینکه راهبرد مشخصی در ارتباط با سوریه اتخاذ و تلاش کنیم در مسیری حرکت کنیم که هزینه‌های ما کاهش یابد اما منافع ملی ما در عالی‌ترین سطوح تأمین شود.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/996670/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درگیری‌های خونین در سوریه

سرمقاله آرمان امروز/ فرصت بی‌نظیر دیپلماتیک

سرمقاله آرمان ملی/ عربستان و بهبود روابط با ایران

نرخ بهره بین بانکی به بالاترین میزان رسید

طلای جهانی به خواب زمستانی رفت

اما و اگرها از افزایش قیمت تخم‌مرغ

ایجاد 60 چمن مصنوعی در لرستان با اجرای طرح شهید سلیمانی

پوستر؛ عامل دوستی | واکنش مثبت به طرح خیبر برای مصاف با پرسپولیس

ایجاد 16 هزار شغل پایدار در بروجرد

32 پنل خورشیدی بین عشایر بروجرد توزیع شد

سامانه بارشی سرد در لرستان فعال می شود

فعالیت حدود 10 هزار مهندس در لرستان

ترکیب پرسپولیس و خیبرخرم آباد لو رفت!+ساعت بازی

میان آلودگی‌ هوا و ابتلا به اختلالات رفتاری و روانی ارتباط وجود دارد

معرفی برگزیدگان جشنواره قصه‌گویی لرستان

سامانه بارشی سرد در لرستان فعال می‌شود

انتقاد «کیهان» از تلاش دولت برای رفع فیلترینگ

سرمقاله روزنامه جوان/ دشمنان سوریه و یک درس

حراج FATF در دیدار مقام آمریکایی با سرکرده تروریست‌های سوریه

سرمقاله اعتماد/ فراموشی گام اصلی FATF و بمب گردشگری

ترانزیت 20 میلیون تن کالا از ایران تا انتهای سال

پیش‌بینی‌ قیمت ارز‌های دیجیتال در سال 2025

روند نزولی معاملات مسکن در یک ماه اخیر

زمان قطعی برق خرم آباد امروز پنجشنبه 6 دی (خاموشی برق)

جبران کسری آب الیگودرز/46 میلیون مترمکعب آب تخصیص می‌یابد

بی‌آبی در الیگودرز/ تونل قمرود اراضی کشاورزی را نابود کرد

لرستانی ها بخوانند؛ ورود سامانه بارشی به لرستان

برنامه قطعی برق لرستان، پنجشنبه 6 دی + برنامه خاموشی، جدول و لیست مناطق

اینفوگرافی/ آشنایی با بزرگترین باغ‌وحش‌های جهان

بی‌آبی در الیگودرز؛ تونل قمرود اراضی کشاورزی را نابود کرد

سرمقاله وطن امروز/ تبعات ناواقع‌نمایی از «مذاکره»

کم‌کاری به بهانه «تحریم»؛ دیروز واکسن و آب خوردن، امروز ناترازی و آلودگی

سرمقاله هم میهن/ خوب، ناقص، مبهم

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید با ایثارگران قم

سرمقاله دنیای اقتصاد/ جایگاه ارزیابی در چرخه سیاستگذاری

سرمقاله کیهان/ مقامات ترکیه این توصیه را جدی بگیرند

سرمقاله شرق/ روز حسرت

جزئیات واریز 2 تا 4 میلیون تومان سود سهام عدالت اعلام شد

صادرات مرغ به 33 هزارتن رسید

سراو کیا (دریاچه کیو)؛ زیبایی خودجوش آب ها در شهر خرم آباد+فیلم

کریم باقری ترکیب پرسپولیس مقابل خیبر خرم‌آباد را چید

معرفی برگزیدگان جشنواره قصه‌گویی لرستان/ 1100 اثر ارسال شد

سرمقاله خراسان/ معجزه کت و شلوار برای تروریست‌ها

چهار کشف مهم سال 2024 که تنها به لطف هوش مصنوعی ممکن شدند

سرقت در الیگودرز 12 درصد کاهش یافت؛ اجرای 409 فقره مجازات جایگزین حبس

چند نکته درباره رفع مرحله‌ای فیلترینگ

ایران با کریدور استراتژیک دور می‌خورد؟

استانداردسازی تأسیسات گردشگری لرستان

دستگیری یک گروه متخلف زیست‌محیطی در لرستان

کارگاه منطقه‌ای تولید پوستر و اکران شهری «آن مرد پایان ندارد» برپا شد