ندای لرستان

آخرين مطالب

کدام استان صدرنشین تجدیدپذیرهاست؟ سیاسی

کدام استان صدرنشین تجدیدپذیرهاست؟
  بزرگنمايي:

ندای لرستان - پیام ما/ کرمان با 219، قزوین با 170.8، یزد با 150.4 و اصفهان با 143.4 مگاوات پیشتاز انرژی تجدیدپذیر هستند
ایران به‌عنوان یکی از 10 کشور اول انتشاردهنده گازهای گلخانه‌ای در جهان تعهد به کاهش چهار درصدی انتشار این گازها داده است. تعهدی که در آخرین سند تعهد ملی در معاهده پاریس داده شد. کشوری که چهارمین ذخایر بزرگ نفت و دومین تأمین‌کننده گاز طبیعی جهان را دارد، بار تأمین انرژی‌اش بر دوش سوخت‌های فسیلی بوده اما ناترازی در کنار کسری گاز، کشور را به‌ سمت‌وسوی انرژی‌های پاک سوق داده است.
بازار


بنا به اعلام «محسن طرزطلب»، رئیس سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری انرژی برق، طبق پتانسیل‌سنجی ظرفیت‌های تجدیدپذیر در کشور، ظرفیت انرژی باد برای تولید برق بیش از 71 هزار مگاوات و ظرفیت استفاده از نور خورشید برای تولید برق در حدود 150 هزار مگاوات است.
گزارش آماری ماهانه انرژی‌های تجدیدپذیر که توسط ساتبا منتشر می شود، نشان می‌دهد تا پایان بهمن‌ماه 1403 کرمان با 219 مگاوات انرژی تجدیدپذیر در صدر استان‌های کشور قرار دارد و بعد از آن قزوین با 170.8 مگاوات، یزد با 150.4 مگاوات و اصفهان با 143.4 مگاوات انرژی تجدیدپذیر قرار دارند؛ میزان نیروگاهای نصب‌شده اما اختلاف فاحشی با ظرفیت این استان‌ها دارد.


استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر در تولید برق در سال‌های اخیر رشد چشمگیری داشته است، به‌طوری‌که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2040 تولید برق از انرژی‌های تجدیدپذیر با تولید برق از زغال‌سنگ و گاز طبیعی برابر شود. در سال 2023 تقریباً 25 درصد از تولید برق آمریکا از منابع تجدیدپذیر بوده است. چین نیز در سال 2023 حدود 15 درصد از برق تولیدشده را از منابع تجدیدپذیر داشته است و عربستان سعودی نیز برنامه دارد تا سال 2030 میلادی سهم تولید برق از منابع تجدیدپذیر را به 60 درصد برساند. در مقابل، حدود یک درصد از برق تولیدی کشور از منابع تجدیدپذیر است. براساس آمار توانیر، واحدهای سیکل ترکیبی با 35 هزار و 802 مگاوات بیشترین سهم را در تولید برق کشور با 38.3 درصد دارا هستند.
واحدهای گازی با تولید 24 هزار و 392 مگاوات، 26.1 درصد از ظرفیت تولید برق را به خود اختصاص داده‌اند. واحدهای بخاری با 15 هزار و 802 مگاوات سهم 16.9 درصدی در تولید برق دارند. نیروگاه‌های برقابی با ظرفیت 12 هزار و 145 مگاوات و نیروگاه‌های اتمی با تولید یک‌هزار و 20 مگاوات به‌ترتیب 13 درصد و 1.1 درصد ظرفیت تولید برق کشور را به‌عهده دارند.

ندای لرستان

استان‌های پیشرو
آمار سازمان انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره‌وری برق نشان می‌دهد سهم انرژی‌های تجدیدپذیر در کشورمان تا بهمن 1403 معادل یک‌هزار و 561 مگاوات بوده که شامل: 52درصد انرژی خورشیدی (810 مگاوات)، 24درصد بادی (376.3 مگاوات)، 15 درصد نیروگاه‌های انشعابی (239.5 مگاوات)، 7 درصد برقابی کوچک (104.1 مگاوات) و یک درصد زیست‌توده (22.13 مگاوات) و یک درصد نیروگاه‌های توربین انبساطی (9.6 مگاوات) می‌شود.
براساس گزارش ساتبا، تا بهمن‌ماه استان‌های پیش‌ رو در نصب انرژی‌های تجدیدپذیر کرمان با 219 مگاوات، قزوین با 170.8 مگاوات، یزد با 150.4 مگاوات و اصفهان با 143.4 مگاوات و خراسان‌رضوی با 117.3 مگاوات انرژی تجدیدپذیر قرار دارند.
ایران به‌دلیل موقعیت جغرافیایی خود از پتانسیل انرژی سبز بالایی برخوردار است. در دهه 1950 تا 2000، برقابی به‌سرعت درحال‌ توسعه بود و 13 درصد به برق تولیدشده در کشور کمک می‌کرد. بااین‌حال، به‌دلیل شرایط خشکسالی اخیر، کشور مجبور شد برای منابع جدید تولید برق به‌سمت باد و خورشید برود.

ندای لرستان

استان‌های خورشیدی
ایران به‌طور متوسط سالانه 300 روز آفتابی دارد. DNI(تابش معمولی مستقیم) در ایران تا 5.5 کیلووات‌ساعت بر مترمربع در روز است. به‌خصوص، مناطق مرکزی و جنوبی کشور مستعد دریافت تابش خورشیدی بالای 5.2-5.4 کیلووات‌ساعت بر مترمربع در روز هستند.
اولین نیروگاه خورشیدی ایران با ظرفیت 250 کیلووات در سال 1387 در شیراز احداث شد و نیروگاه‌های فتوولتاییک ایران تا سال 1394 در مجموع ظرفیت کمتر از 5 مگاوات داشتند. 
براساس آماری که توانیر از میانگین سالانه تابش خورشید از موقعیت نیروگاه‌های فعلی خورشیدی کشور منتشر کرده است، میانگین تابش خورشید در منطقه بیرجند (خراسان‌جنوبی) 600.28 کیلووات‌ساعت بر مترمربع است. بعد از آن بهترین موقعیت‌ها در شیراز (فارس) با 587 کیلووات‌ساعت بر مترمربع، مکران (کرمان) با 584.26 کیلووات‌ساعت بر مترمربع، بم (کرمان) با 582.98 کیلووات‌ساعت بر مترمربع و یزد با 548 کیلووات‌ساعت بر مترمربع قرار دارند.
بازدهی 20 تا 30 درصدی
 گزینه دوم از انرژی‌های تجدیدپذیر که قابلیت پیاده‌سازی و کاربرد در نقاطی از ایران همانند منجیل، طارم و رودبار، سیستان‌وبلوچستان و منطقه خراسان و دریاهای آزاد را دارند، بهره‌گیری از سیستم تولید خرد برق از باد است. بازدهی تولید برق این توربین بسته به فناوری و مشخصات سایت بین 20 تا 30 درصد متغیر است که البته به کمتر از 20 نیز می‌رسد. در ایران اولین توربین‌های بادی در شهرهای شمالی رودبار و منجیل احداث شد. ظرفیت نصب‌شده نیروگاه‌های بادی کشور به 376 مگاوات رسیده و از ابتدای سال گذشته تا اواسط آبان 1403 انرژی تولیدی این نیروگاه‌ها بیش از 800 میلیون کیلووات‌ساعت بوده است.
راه‌اندازی نخستین مزرعه بادی ایران با توربین‌هایی ممکن شد که از کشور دانمارک وارد شدند. به‌مرور اما محققان و صنعتگران در دهه 90 به موفقیت در زمینه بومی‌سازی بیش از 70 درصد قطعات توربین بادی دست یافتند و سرانجام در مزرعه بادی «کهک» این تأسیسات بومی نصب شد.
*باد پرانرژی خواف
نقشه پتانسیل بادی ایران نشان می‌دهد بیشترین سرعت باد در بین نیروگاه‌های نصب‌شده در کشور در خواف با سرعت 8.5 تا 10.8 متر بر ثانیه است، بعد از آن سایت عون‌بن‌علی در تبریز با سرعت 8 متر بر ثانیه، کهک در قزوین با ظرفیت 6 تا8.5متر بر ثانیه و بعد از آن سایت‌های زابل و صوفی در سیستان‌وبلوچستان قرار دارند.
پتانسیل شناسایی‌شده در چهار استان یزد، کرمان، فارس و سیستان‌وبلوچستان بالغ‌بر 16 هزار مگاوات است
استان‌های با ظرفیت
«میترا غلامی»، مدیرکل دفتر پتانسیل‌سنجی و ارزیابی منابع انرژی ساتبا از استان‌های یزد، کرمان، فارس و سیستان‌وبلوچستان به‌عنوان پرپتانسیل‌ترین مناطق در حوزه انرژی خورشیدی نام می‌برد. به‌گفته غلامی پتانسیل شناسایی‌شده در این چهار استان بالغ‌بر 16 هزار مگاوات است. او استان سیستان‌وبلوچستان را از مستعدترین استان‌های کشور در حوزه پتانسیل بادی برشمرد و عنوان کرد: «این استان با داشتن نزدیک به هشت هزار مگاوات پتانسیل در حوزه انرژی بادی، دارای مناطق بادخیز وسیعی برای نصب توربین‌های بادی کلاس یک و دو است که نه‌تنها در کشور، بلکه در سطح جهان در این حوزه، مورد توجه قرار دارد.» ساتبا اولویت و سهم گزینه‌های انرژی را در هر استان برای معرفی به سرمایه‌گذاران مشخص کرده است.
طبق اطلاعات غلامی در استان سیستان‌وبلوچستان بالاترین سهم (برابر 26 درصد) مختص نیروگاه بادی با ظرفیت شناسایی‌شده هفت‌ هزار و 820 است. بعد از انرژی خورشیدی (24 درصد)، و سپس گزینه‌های زیست‌توده و بهره‌وری در تولید (13 درصد) و همچنین ذخیره‌سازی و بهره‌وری در صنعت (12 درصد) در پله‌های بعدی توسعه انرژی در این استان هستند.
در کرمان و یزد و فارس اما بیشترین ظرفیت و سهم برای سرمایه‌گذاری در انرژی خورشیدی دیده شده است. غلامی با اعلام اینکه ظرفیت پنج‌ هزار و 725 مگاواتی در استان کرمان یکی از بالاترین ظرفیت‌های شناسایی‌شده در کشور است، افزود: انرژی خورشیدی با سهم حدود 40 درصد بالاترین اولویت را در این استان به خود اختصاص داده است و بعد از آن انرژی بادی (19 درصد)، ذخیره‌سازی انرژی (11،5 درصد)، زیست‌توده و بهره‌وری در تولید هر یک (10.5 درصد)، بهره‌وری در صنعت و برقابی هر یک (9 درصد) در رده‌های بعدی هستند.
به‌گفته مدیرکل دفتر پتانسیل‌سنجی و ارزیابی منابع انرژی ساتبا در استان یزد نیز سهم انرژی خورشیدی 30 درصد شناسایی شده است و پس از انرژی خورشیدی به‌ترتیب انرژی بادی (17 درصد)، زیست‌توده (14 درصد)، بهره‌وری در تولید (14 درصد)، بهره‌وری در صنعت و ذخیره‌سازی انرژی هر یک (12 درصد) در رده‌های بعدی گزینه‌های منتخب در این استان هستند. بنابه گفته او، در استان فارس نیز انرژی خورشیدی با سهم (27 درصد) درصد بالاترین اولویت را در این استان دارد. بعد از آن انرژی بادی (16 درصد)، برقابی کوچک (13 درصد)، زمین گرمایی (12 درصد) بهره‌وری در تولید و ذخیره‌سازی انرژی و بهره‌وری در صنعت هریک (11 درصد) و زیست‌توده (10 درصد) در رده‌های بعدی گزینه‌های منتخب قرار می‌گیرند.
سبد انرژی کشور دست سوخت‌های فسیلی است و ایران همچنان جزو 10 کشور اول تولیدکننده کربن؛ کشوری که به‌دلیل موقعیت جغرافیایی خود از پتانسیل انرژی سبز بالایی برخوردار است و طبق گفته معاون وزیر نیرو امکان احداث 220 هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر؛ یعنی بیش از دو برابر نیروگاه‌های نصب‌شده در کشور که به 95 هزار مگاوات نمی‌رسند، امکان نصب تجدیدپذیرها وجود دارد.

لینک کوتاه:
https://www.nedayelorestan.ir/Fa/News/1022239/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

باد موافق دیپلماسی

یک هفته پرحاشیه در صدا و سیما

اکونومیست: مذاکرات فنی نویدبخش است

شبکه ضدوفاق

اروپا در دو‌راهی؛ ابتکار ایران یا تکرار انسداد؟‌ ‌

معاون وزیر تعاون: آرزو داریم افزایش حقوق را هر 6 ماه یک بار، متناسب با تورم، اعمال کنیم

ژاپن از بسته اقتصادی اضطراری رونمایی کرد

وزیر کار: برای ساخت مسکن کارگران برنامه داریم

پیش بینی قیمت دلار 7 اردیبهشت 1404

زرینکس، بهترین مرکز فروش و خرید آنلاین طلای بدون اجرت

سکه با در سراشیبی ریزش؛ طلا و دلار قطره چکانی رشد کردند

ظرفیت بالای لرستان برای تبدیل به پایتخت گیاهان دارویی

وضعیت قرمز آلودگی در 4 استان

زنده نگه داشتن یاد شهدا، تداوم‌بخش حیات جامعه است

تقسیم نمایندگی ولی‌فقیه بنیاد شهید به هفت منطقه جغرافیایی صورت گرفته است

نشست اجرایی تفاهم‌نامه بنیاد شهید، کانون‌های مساجد و صداوسیما برگزار شد

تامین 3.4 میلیارد دلار ارز مورد نیاز واردات و نیازهای خدماتی

تورم اقلام خوراکی اعلام شد

معاون حقوقی وزیر تعاون: افزایش حقوق کارگران بدون کنترل تورم بی اثر است

تاب آوری شبکه تغذیه و توزیع گاز طبیعی و افزایش کیفیت خدمات رسانی در لرستان

لرستان میتواند به پایتخت گیاهان دارویی کشور تبدیل شود

معاون جدید توسعه مدیریت و منابع علوم پزشکی لرستان منصوب شد

نمایشگاه گروهی طراحی «یاد یاران» در خرم‌آباد افتتاح شد

ارتقای سینمای لرستان نیازمند همراهی هنرمندان است

کبیری : امروز جزیره کیش در تامین آب با ریسک مواجه نیست

امام جمعه کیش در حضور نمایندگان خانه ملت، خواستار اعمال معافیت مالیاتی مناطق آزاد شد

ایجاد منابع پایدار درآمدی برای کیش ضرورت دارد

سرمقاله وطن امروز/ ادراک مسوؤلانه کلام رهبری

سرمقاله اطلاعات/ سخنان محمود عباس و تأثیرات منفی آن

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار کانال 80 هزار تومان را از دست داد

بلیط تهران میلان؛ سفر به ایتالیا با ارزان‌ترین نرخ پرواز

رشد 15 هزار واحدی شاخص کل بورس

خبر وزیر دفاع برای بازنشستگان نیروهای مسلح

پیشتازی کرایه‌ها در تورم

ارسال محموله صادراتی و ترانزیتی به‌ مقصد گمرک شهید رجایی ممنوع شد

چرا بندر شهید رجایی مهم و استراتژیک است؟

بورس، هفته را صعودی آغاز کرد

تلاش برای تکمیل 86 پروژه بهداشتی و درمانی لرستان دراسرع‌وقت

صدور بیش از 21 هزار مجوز صنفی در فروردین 1404؛ لرستان پیشتاز

مدیر جوان و توانمند میراث فرهنگی لرستان ابقا شد

صدور 21 هزار مجوز صنفی در فروردین؛ لرستان پیشتاز

دومین اجلاسیه بزرگداشت 124 شهید فرهنگی استان سمنان و یادبود 76 سردار معلم شهید کشور

افزایش 21 درصدی ظرفیت تولید آب شیرین در جزیره کیش

سرمقاله همشهری/ چند جمله فراتر از خطای رسانه ملی

سرمقاله شرق/ تکه‌ای ناپیدا از مردم

سرمقاله ابتکار/ چرا بهار 1400 نشد ولی امروز شاید بشود؟

سرمقاله جوان/ مذاکرات، منطق و اصول ایران

سرمقاله فرهیختگان/ برو این دام بر مرغ دگر نه

رسانه آمریکایی: جنگ با ایران گزینه نیست

شب اول فستیوال کوچه در بوشهر/ کنسرت حیدو در عرشه کشتی